- Jag bor i ett litet hus

Brevet påstås vara Saddams berättelse om livet i gömstället

Foto: AP/IRAQI TV
Experterna tvivlaR på äktheten Saddam Husseins brev, med namnteckningen längst ner. Experter som granskat brevet säger att varken handstilen, namnteckningen eller retoriken i brevet liknar andra dokument som man vet har skrivits av den störtade diktatorn. I brevet hetsas det irakiska folket till kamp mot ockupationsmakten.
NYHETER

Saddam Hussein lever. Kanske.

I måndags fyllde han, kanske, 66 år. Och skrev, kanske, ett brev till det irakiska folket.

- Det enda som betyder något nu är att driva ut den otrogne, kriminelle och fege ockupanten, skriver han från sitt gömställe.

Foto: AP/IRAQI TV
Experterna tvivlaR på äktheten Saddam Husseins brev, med namnteckningen längst ner. Experter som granskat brevet säger att varken handstilen, namnteckningen eller retoriken i brevet liknar andra dokument som man vet har skrivits av den störtade diktatorn. I brevet hetsas det irakiska folket till kamp mot ockupationsmakten.

Brevet publicerades i förrgår i tidningen Al-Quds Al-Arabi (Det arabiska Jerusalem).

Tidningen kommer ut i London och det går inte att veta om brevet är äkta eller inte.

Men tidningen, som slog upp brevet stort på sidan tre, hävdar att de fått brevet från Kommandot för Iraks motstånd och befrielse, en tidigare okänd grupp.

Saddam fyllde 66

Saddam ska ha skrivit brevet den 28 april, samma dag som han fyllde 66 år.

Saddams språk är krigiskt. Han hetsar till kamp mot ockupanterna och uppmanar irakierna att lägga alla politiska och religiösa tvister åt sidan och satsa allt i striden mot de utländska ockupanterna.

- Jag svär vid Guds namn att detta aldrig kommer att bli en seger för dem så länge ni har motståndsviljan brinnande inom er.

Han ger sig också på Israel.

- Vi kommer inte att kunna leva i fred och säkerhet så länge de sionistiska pygméernas land finns kvar på vår arabiska jord.

Enligt Kommandot för Iraks motstånd och befrielse kommer Saddam att höra av sig igen inom tre dagar.

Tidningen, som under hela konflikten stöttat Saddam, vill av "säkerhetsskäl" inte avslöja detaljer om hur brevet kommit till redaktionen.

Experter som granskat brevet säger att varken handstilen, signaturen eller retoriken i språket påminner om andra dokument som man vet har skrivits av Saddam. I början av brevet är formuleringarna och tonfallet typiska för Saddam. Liksom även harangerna på slutet. Det som står emellan bedöms som något avvikande från Saddams normala retorik.

Men Al-Quds Al-Arabi hävdar att källor som står nära Saddam intygar att dokumentet verkligen är äkta.

Tidningens källor säger även att Saddam - också av säkerhetsskäl - inte kan kommunicera med omvärlden på annat sätt än genom utsmugglade brev.

Oklart om han lever

Invasionsstyrkornas viktigaste mål just nu är att gripa Saddam och hans söner Uday och Qusay. Eller att få bekräftat att de är döda.

Saddam var nära döden den 20 mars när bombkriget satte igång.

Han överlevde men attackerades igen den 7 april i en anfall mot stadsdelen al-Mansour i Bagdad.

Det är fortfarande oklart om han verkligen överlevde den attacken. På samma sätt som det är oklart om han verkligen har skrivit det senaste brevet eller inte.

Han antyder inte ens var han befinner sig.

Men han passar på att påpeka att han aldrig bott i några fina palats:

- Jag utmanar vem som helst att bevisa att palatsen ägdes av någon annan än den irakiska staten. Jag lämnade dessa palats för länge sedan för att bo i ett litet hus.

Svante Lidén