Lika stökig Valborg som vanligt

NYHETER

UPPSALA

Valborgsnatten bjöd på fylla, misshandel och stök på stan i stora delar av landet.

Regnet dämpade dock firandet på sina håll.

Ett fyrtiotal kravallutrustade och ett par beridna poliser sattes in vid en Reclaim the street-aktion på valborgsmässoaftonen i Göteborg.

Vid halv tolvtiden hade en större grupp ungdomar samlats vid Andra Långgatan för en aktion mot en porrbutik. Vid midnatt stängde polisen in en grupp aktivister och spärrade av området.

- De kastade flaskor och uppträdde allmänt störande, berättade Göran Fredling vid ordningspolisen i Göteborg.

Polisen körde iväg 91 ungdomar i bussar och två omhändertogs.

I stora delar av Västsverige dämpades annars firandet av regnet. Även i Dalarna, Västmanland, Gotland, Halland och Blekinge beskrivs kvällen av polisen som förhållandevis lugn.

Baseballträn

I Östergötland liksom i Malmö-området har det varit som en vanlig helg. I andra delar av Skåne var det värre.

I Lund satt på torsdagsmorgonen flera personer anhållna. Tre män mellan 17 och 30 år greps för grov misshandel sedan de, beväpnade med machete och baseballträn, försökt tränga sig in på en fest som de inte var bjudna till i centrala Lund. Två personer fick föras till sjukhus. Skadorna var inte livshotande, enligt Lundapolisen.

Ett par i 60-årsåldern greps också misstänkta för att ha sålt alkohol till ungdomar. Polisen fattade först intresse för en ung man på moped som var ovanligt väl försedd. Spåren ledde till en bostad i Lund.

- Vid en husrannsakan hittades större mängder av både öl, vin och sprit. Vi misstänker att de har sysslat med detta i större omfattning, säger Lars Lindwall, inre befäl i Lund.

I Stockholm var det som vanligt mycket ungdomar och ungdomsfylleri i Rålambshovsparken med flera fall av misshandel som följd, dock inga grövre.

På Maria Ungdom var det fullt under natten. Ett femtontal ungdomar i 15- till 16-årsåldern sov ruset av sig där. De flesta av dem var flickor.

I Uppsala var valborgsmässofirandet sig likt med mycket fylleri och bråk.

I Jämtland, Norr- och Västerbotten hade troligtvis vädret, med snö och snöblandat regn en dämpande effekt och kvällen påminde om andra fredagskvällar. Det samma gällde i Värmland.

Misshandel

Även i Sörmland var det stökigt med fylleri och ungdomsbråk, i synnerhet i Eskilstuna och Nyköping där polisen omhändertog mellan 25 och 30 ungdomar.

I Hällebybrunn misshandlade vid 22-tiden två 16-åriga pojkar en 41-årig man med sparkar och slag. Pojkarna har anhållits misstänkta för grov misshandel.

Även i Jönköpings och Kronobergs län skjutsade polisen hem fulla ungdomar och fick föräldrar att hämta andra.

En 20-årig man knivskars svårt i bröstet vid 18-tiden i Stadsparken i Kalmar. Hans tillstånd är allvarligt men inte livshotande, enligt Kalmarpolisen.

I Örebro fick fyra personer föras till sjukhus sedan de misshandlats och i Kumla greps en 18-årig yngling sedan han hotat förbipasserande med yxa och kniv. Ett par timmar senare greps ytterligare en man efter att han hotat polismän med en köttyxa när de hade stoppat honom.

Betydligt stillsammare blev Valborgsfirandet i Ljungby, där ett par tusen åskådare fick gå hem utan sitt traditionsenliga majbål, rapporterar Sveriges Radio Kronoberg.

Parkförvaltningen hade dragit ihop för färskt ris till brasan.

- Vi gjorde allt vi kunde, hällde till och med på diesel och bensin, men inget hjälpte, säger Christer Holmström till radion.

Britt-Marie Johansson/TT Christina Bodin/TT