Förgiftades av kyrkkaffe - en man dog

"Det var ingen olyckshändelse"

NYA SVERIGE Invånarna i New Sweden, ett samhälle i Maine, är skakade. 15 församlingsmedlemmar fördes till sjukhus efter att ha druckit arsenikförgiftat kyrkkaffe. Walter Morril, 78, dog.
NYHETER

NEW YORK

Ett mord kan ha begåtts i Nya Sverige.

Och 14 församlingsmedlemmar vårdas på sjukhus efter att ha förgiftats av arsenik i kyrkkaffet.

- Det är som en Agatha Christie-roman, säger Sara Anderson.

Det regnar i det vanligtvis idylliska samhället New Sweden, strax intill Stockholm, i delstaten Maine nära Kanada.

De 651 invånarna är skakade. Alla känner alla och har så gjort sedan samhället grundlades av 51 blågula invandrare 1879.

- Jag känner flera av dem som är sjuka. Vi hoppas att de ska överleva, säger Sara Anderson, ägare till affären North Star Variety.

Hit kommer alla för att byta skvaller om byns mest dramatiska händelse i mannaminne.

15 fördes till sjukhus

Arseniken måste ha funnits i kaffet, även om vissa invånare spekulerar i att det var i sockret. Småkakorna är dock avskrivna från misstankar.

- Några har berättat att kaffet smakade metall, säger Edmund Margeson i kyrkorådet.

15 församlingsmedlemmar, mellan 28 och 80 år gamla, fördes till sjukhus efter söndagens gudstjänst i Gustaf Adolph Church. En av dem, Walter Morrill, 78, dog.

Bara de som drack kaffe från den ena av de två kaffekannorna blev förgiftade.

Undersökningar har visat att kyrkans vatten inte innehåller arsenik och där finns heller inga produkter som innehåller arsenik, vilket ökat spekulationerna om att förgiftningen var avsiktlig.

Ingen misstänkt

Å andra sidan är mannen som bryggde kaffet själv inlagd på sjukhus.

- Om vi hittat arsenik bredvid diskmedlet hade vi antagit att någon diskat kannan med arsenik av misstag. Men vi har inte hittat något sådant. Men det var ingen olyckshändelse, säger polisutredare Appleton.

Polisen har varken misstänkta eller motiv.

- Det här var inte personer som någon borde vilja ta av daga, säger Sara Anderson. Det är mystiskt som i "Mord och inga visor" på tv, fast mer otäckt.

Fredrik Virtanen