"Jag har varit för snäll"

Nu startar Perssons ja till EMU-kampanj

NYHETER

KATRINEHOLM

Det var inte så Göran Persson från början hade tänkt sig sitt första maj-tal. Men nej-sidans framgångar i EMU-debatten fick honom på andra tankar.

- Jag har varit för snäll förut. Jag har varit väldigt försiktig. Men nu tänker jag köra.

Och Persson tänker ta hjälp av - Bo Lundgren, m, Alf Svensson, kd, och Lars Leijonborg, fp.

Foto: MATTIAS CARLSSON
ensam är stark Göran Persson tänker inte backa - trots kritiken och nej-sidans framgångar. "Nu tänker jag köra" var budskapet i hans första maj-tal hemma i Katrineholm.

Statsministern gjorde ingen hemlighet av att startskottet för hans egen valrörelse inför EMU-folkomröstningen brann av i går.

För Göran Persson är det bara ett JA som gäller.

Och han rivstartade på lika personlig som nostalgisk mark. Hemma i det Katrineholm där han en gång var ordförande i arbetarekommunen och kommunalråd.

Men märkligt nog har han inte första maj-talat i Katrineholm sedan 1971.

- Såg jag någon i dagens demonstration som var med 1971? Ja, det gjorde jag. Men inte många. Det var plikt då. Och det var bara män. De gick fyra och fyra i takt, mindes Persson.

Regeringen i otakt

Nu leder han en s-regering där minsann inte alla går i takt. Som i EMU-frågan. Det demonstrerade Perssons ministrar Leif Pagrotsky, Margareta Winberg och Marita Ulvskog tydligt i sina första maj-tal.

Men Göran Persson gick inte i taket när han fick höra det.

- Jag har inte bett någon hålla tyst. Det är en myt. Men jag hoppas att alla tar sitt ansvar och visar gott omdöme. Det är inte bara vi som är för som ska visa gott omdöme. Också de som är emot ska visa gott omdöme.

- Hittills har jag inte sett mer än något enskilt fall där något statsråd begått något som jag tycker är olämpligt.

Perssons restriktioner - ingen får sitta i kampanjkommittéer eller ha debatter mot partikolleger - fick tidigare i veckan Maj Britt Theorin att tala om "stalinistiska metoder".

Göran Persson:

- Jag tycker att det är bra att hon gör det. Det visar vilken typ av kvalité det är på argumenten. Jag tror ingen i partiet tar det där på allvar. Naturligtvis inte.

Själv hade statsministern tänkt avvakta med sin EMU-offensiv till de sista veckorna före folkomröstningen. Men:

- Jag har lagt om mitt program. Nu tänker jag köra.

Möts över frukost

Nästa vecka vill han träffa de tre borgerliga partiledarna som alla är för EMU - Bo Lundgren, Alf Svensson och Lars Leijonborg.

- Jag har bjudit alla på frukost, åtminstone vid två tillfällen. Hoppas de kommer också.

Göran Persson är öppet kritisk mot den borgerliga mobiliseringen för ett ja i höst.

- På den borgerliga kanten verkar det helt desorienterat. Moderaterna sysslar med annat just nu. Alf Svensson har ett internt opinionsläge som påminner om vårt. Och vad folkpartisterna gör, det vet jag inte.

Nu vill Göran Persson att tre av hans politiska huvudmotståndare ska hoppa på hans EMU-tåg.

Det tåg som tuffade igång i Katrineholm i går.

Leif-Åke Josefsson