Bush i tal: Kriget – en seger

USA:s president förklarar Irakkriget avslutat

Foto: AP
I natt höll George W Bush tal på hangarfartyget Abraham Lincoln.
NYHETER

NEW YORK (TT:S UTSÄNDA)

Inför 2000 hurrande flottister förklarade USA:s president GeorgeW Bush tidigt på fredagen de större striderna i Irak över.

-USA och våra allierade har segrat, sade presidenten.

-Ni har slagits för ett lands befrielse och en säkrare värld. Tack vare er...är Irak fritt.

Bush talade i direktsändning från hangarfartyget Abraham Lincoln som befann sig utanför USA:s västkust. Fartyget är på väg hem efter nära tio månader till sjöss. En påtagligt berörd Bush vände sig flera gånger direkt till flottisterna, men det var tydligt att det 25 minuter långa talet hade internationella och inrikespolitiska förtecken.

-USA är förpliktigat till frihet i Afghanistan, i Irak och i ett fredligt Palestina, sade Bush och satte därmed in de senaste veckornas utveckling i ett större sammanhang.

Liksom tidigare gjorde Bush en tydlig koppling till terrordåden den 11 september 2001. Han kallade framgångarna i Irak för en del av kriget mot terrorismen som började ''den där hemska morgonen''.

-Vi har tagit bort en allierad till al-Qaida. Ingen terrorist kommer att få massförstörelsevapen från regimen i Irak, för regimen finns inte längre, sade Bush med kvällssolen i ögonen.

-Med attackerna (den 11 september) förklarade förövarna krig mot USA och krig är vad de har fått.

Utan att gå in på detaljer sade Bush också att ''varje laglös regim'' som har band till terroristgrupper kommer att konfronteras.

Demokrati

En känslig fråga för Vita huset är bristen på fynd av massförstörelsevapen, då vapnen var USA-alliansens huvudskäl att anfalla Irak. En banderoll ombord på Abraham Lincoln förklarade ''uppdraget avklarat'', något politiska kommentatorer ifrågasatte eftersom inga massförstörelsevapen har hittats. I talet skyndade Bush förbi ämnet när han talade om det svåra arbete som väntar i Irak.

-Företrädare för regimen ska hittas och ställas till svars. Vi har börjat leta efter kemiska och biologiska vapen och känner till hundratals platser som kommer att undersökas.

Bush gjorde klart att USA kommer att vara kvar i Irak tills dess att övergången från diktatur till demokrati har skett. USA går nu från en stridsfas till en mer fredsbevarande roll. Han deklarerade dock inte kriget över. Hade han gjort det hade USA bland annat tvingats släppa de krigsfångar som tagits.

Bush flög ut till Abraham Lincoln i ett av marinens Viking-plan. Bilderna av honom i flygarmundering ombord på det väldiga fartyget var en psykologisk uppvisning, sannolikt för att visa omvärlden att USA inte är främmande för att använda militär styrka igen.

Nästa år väntar presidentval i USA och Bush försatte inte heller tillfället att tala om situationen på hemmaplan.

-Vår regering skyddar hemlandet och vi kommer att fortsätta att jaga rätt på fienden - innan han kan slå till.

Christina Magnergård Bjers/TT

ARTIKELN HANDLAR OM