Fler barn skadas i mc-olyckor

NTF och mc-föräldrar oense: ska barnen få åka med eller inte?

NYHETER

På ett år har antalet mc-olyckor med barn inblandande dubblats.

– Vår grundinställning är att barn inte ska åka med på motorcykel, säger Thomas Carlson på NTF.

– Helt fel, svarar mc-föräldrar.

Det senaste året har antalet barn – under 15 år – som skadats i samband med motorcykelolyckor dubblats. Enligt en undersökning som försäkringsbolaget Trygg-Hansa gjort för Sveriges Radio Jönköping har de ökat från 18 till 42.

Det har blivit en trend att ta med barnen på motorcykeln, mer utrustning säljs till de små och NTF får oftare frågor om barn och motorcyklar. Nu kommer trafiksäkerhetsorganisationen att titta närmare på detta och se hur man bäst möter de nya farorna.

Inga nya lagar

Det handlar inte om nya lagar – utan om att försöka se vad MC-organisationer och liknande kan göra.

– Det går fortare att få resultat med en bred information än med krav på lagar, säger Thomas Carlsson.

Den nya statistiken förvånar NTF. De som arbetar med säkerhetsfrågor har ännu inte upplevt att barn och motorcyklar blivit ett problem. Men när man hör om väldigt små barn på motorcyklar tycker man att det gått för långt.

– Som förälder har man ett väldigt stort ansvar. Barn har ingen möjlighet att bedöma riskerna, säger Thomas Carlsson.

Lars Ölmén, 39, håller inte med om att barn och motorcyklar inte hör ihop. Han har åkt motorcykel i 15 år, men när barnen var små satsade han på stor bil framför båge.

”Bara korta turer på småvägar”

För ett år sedan köpte han dock en Yamaha på 850 kubik och nu åker de två pojkarna – 11 och 9 år ibland med.

– Men det blir korta turer på småvägar. Och det är klart att första gången åkte man väldigt sakta. Barnen måste lära sig, säger han.

Pojkarna tycker att det är kul att åka med – både mamma och pappa. Och Lars Ölmén tycker att det är en självklarhet att kunna ta med dem.

– Det handlar alltid om att vara ansvarsfull när man har passagerare med sig. Utrustningen är viktig och barnen har skinnställ och hjälmar.

Skräckhistorier

Flera mc-föräldrar berättar skräckhistorier om dålig eller ingen utrustning – både för förare och barn. Andra tar upp det allt hårdare klimatet i trafiken som ett skäl till tvekan att ta med barnen.

Få vill dock se en åldersgräns för när barn ska åka med på motorcykel.

– Löjligt. Vad ska åldern för att åka bil vara? undrar Per Johansson, informationsansvarig på Sveriges motorcyklisters centralorganisation.

Han är inte främmande för diskussioner om hur säkerheten kan förbättras. Men någon åldersgräns vill inte SMC sätta upp.

– Barn är olika stora. Det viktiga är att de verkligen kan hålla i sig och att man inte åker så att de blir för trötta, säger Per Johansson.

Mattias Lundell