Kravallerna var planerade

Internetsajter uppmanade aktivisterna förstöra och stjäla

Detta finns att läsa på www.indymedia.org
NYHETER

Torsdagens våldsamheter och fönsterkrossning runt Stureplan i centrala Stockholm var planerade.

På internetsajter uppmanades aktivisterna att förstöra och stjäla.

Den så kallade gatufesten under parollen Reclaim the city (Återta staden) arrangerades av nätverket ”Gatans parlament”.

– Det handlar om oerhört löst sammansatta grupper. En del är politiskt medvetna och seriösa. Problemet är att när de här grupperna tar över staden så bildas utrymme för de betydligt mindre serösa personer, såna som är ute enbart för att busa, säger kriminologen Jerzy Sarnecki, professor vid Stockholms universitet.

Information om kommande aktioner sprids bland annat via sajter och diskussionsrum på internet. Inför Stureplansaktionen den 1 maj har information funnits utlagd på en rad sajter under våren.

På sajten Indymedia uppmanades aktivisterna att förstöra och stjäla:

”Vi fortsätter samlas, protestera och kämpa. Vi fortsätter strejka, sabotera och blockera. Vi fortsätter snatta, planka och klottra. Vi fortsätter festa på stulna gator. Vi kommer att försvara oss mot alla former av angrepp, förtryck och orättvisor. ”

Tre anmälningar mot polisen

På andra sajter har aktivisterna uppmanats maskera sig och vara beredda på konfrontation med polisen.

– Deras verklighetsbeskrivning går ut på att samhället medvetet förtrycker dem och använder sig av våld för att förtrycka dem. Och då uppfattas detta som en sorts självförsvar, säger Jerzy Sarnecki.

– De uppfattar att de har ett behov att försvara sig. Och då ligger det i viss mån i deras intresse att de blir angripna med fysiskt våld, eftersom det bekräftar den bilden, säger han.

Tre personer har anmält polisen sedan de fått batongslag och pepparsprej i ansiktet.

Tydligen var arrangörerna nöjda med torsdagens oroligheter:

”Ett kraftfullt manifest mot kapitalismen och alla dess uttryck”, skriver organisatörerna i ett pressmeddelande publicerat på sajten Motkraft.

"Varor exproprierades"

Och så här beskrivs händelserna på samma sajt:

”Festdeltagarna såg sin chans att omforma det snobbiga Stureplan till något annat än vad det var: varor från några olika butiker exproprierades och i villervallan gick fönster på några fina kontor sönder. En passerande diplomatbil från Saudiarabiska ambassaden fick sina rutor inslagna blev avvisad från området, som en protest mot det saudiska odemokratiska politiska systemet. Samma öde drabbade även ett antal piketbussar från polisen. En Ferrari 348 för okänt antal miljoner råkade dessutom köra rätt in i folkmyllret, men ett blixtutfall från polismakten räddade Ferrarin undan den folkliga rättvisan.”

Notan: 3,4 miljoner

Skadegörelsen och polisinsatserna runt Stureplan kostade sammanlagt 3,4 miljoner kronor.

Fredrik Rundkvist