Tre av Saddams toppmän gripna

Ministern för militärindustrin, en toppmilitär och förre vicepresidenten

NYHETER

USA har fångat ytterligare tre av Saddam Husseins toppmän.

Ministern för militärindustrin Abd al-Tawab Mullah Huwaysh, förre vicepresidenten Taha Muhyi al-Din Maruf och toppmilitären Mizban Khadr Hadi hålls nu i förvar.

USA fortsätter att fånga in personer på den lista över 55 irakiska toppar som man vill gripa. På fredagen meddelades att ytterligare tre nu hålls i förvar. Och det blev nästan triss i militärens kortlek – och ruter nio, hjärter nio och hjärter tio.

Ruter nio – Taha Muhyi al-Din Maruf – när kriget inleddes var han den ende kurden i Baathpartiets toppskikt. 1975 var han en av två personer som fick titeln vicepresident.

Han var nummer 42 på USA:s lista över irakiska ledare som man vill gripa.

Hjärter nio – Mizban Khadr Hadi – var befälhavare över en av de fyra militära regioner som Saddam Hussein bildade strax före kriget. Under kriget ledde han försvaret av städerna Karbala och Najaf.

Han var en av Saddam Husseins närmaste rådgivare – särskilt i frågor som rörde den shiitiska befolkningen i Irak. Efter Kuwaitkriget 1991 dekorerades Mizban Khadr Hadi av Saddam Hussein för sin roll i kriget och för att ha hjälpt till att slå ned det shiitiska upproret mot regimen.

I dag är han nummer 41 på den amerikanska listan.

Hjärter tio – Abd al-Tawab Mullah Huwaysh – var fram till kriget minister för militärindustrin. Han var ansvarig för skrotningen av de irakiska al-Samoud II-robotarna och enligt AP med och tog fram planerna på ett långsiktigt gerillakrig mot USA. Och i dag är han nummer 16 på USA:s lista.

Det amerikanska militären är förtegen om de tre gripna. Enligt AP greps befälhavaren Mizban Khadr Hadi på torsdagen i Bagdad. Det amerikanska centralkommandot i Qatar – som på fredagen meddelade att de övriga två nu finns ”i förvar” – ville dock inte säga hur eller var de hämtades in.

USA har nu gripit 18 av de 55 på listan och ytterligare några misstänks ha omkommit. Bland dem finns den femte på listan – Saddam Husseins kusin Ali Hassan al-Majid, mer känd som ”Kemikalie-Ali”.

Mattias Lundell