Vandrare fast under sten – skar av armen

Aron Ralston, 27, räddade sitt eget liv med sin fickkniv

NYHETER

SALT LAKE CITY

Den 27-årige bergsvandraren Aron Ralston fastnade med armen under ett stenblock.

När vattnet tog slut såg han ingen annan utväg än att skära av armen - med en fickkniv.

Amerikanen hittades i torsdags i nationalparken Canyonlands i Utah och från sjukhuset i Grand Junction Utah meddelades på fredagen att hans tillstånd är stabilt.

Olyckan hände förra helgen, då Ralston ensam var ute och vandrade i det ödsliga ökenområdet. En stenbumling på nästan ett halvt ton trillade ner och låste fast hans arm. I flera dygn försökte Ralston desperat komma loss, men i tisdags tog hans vatten slut. I torsdags ''fattade han sitt livs svåraste beslut'', berättar sheriffen Mitch Vetere.

-Han amputerade armen med fickkniven, tog sig ner till dalgångens botten och gick sedan uppåt åtta kilometer innan han stötte på några vandrare, säger Vetere.

När Vetere och hans kollegor hämtade Ralston med helikopter var han vid medvetande och helt lugn. Blodflödet hade han hejdat med en tourniquet - ett slags åtsnörande förband.

-Han hade en livsvilja som de flesta inte har. När man vet vad killen gick igenom står det klart att han helt enkelt inte ville dö. Det är otroligt, jag har aldrig sett något liknande, säger Vetere.

Ännu på fredagen hade räddningsarbetare inte lyckats rubba stenblocket för att få loss armen, och läkarna i Grand Junction Utah tror inte att den kommer att kunna sys fast igen.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM