Våldtäktsman fri efter 32 år - slog till igen

Tidningen Stern bedrev kampanj för psykdömd

1 av 2 | Foto: AP
OFFRET Den 21-åriga sekreteraren Silvia våldtogs brutalt av den nyligen frigivne psykpatienten Wilfried Sabasch i en liten by i norra Tyskland.
NYHETER

BERLIN

Efter två månader i frihet överföll han en ung kvinna och våldtog henne brutalt.

"Släpp denne man fri", skrev veckotidningen Stern med jätterubriker om våldtäktsmannen Wilfried Sabasch.

49-årige Sabasch dömdes 1971 till sluten psykiatrisk vård för våldtäktsförsök.

Läkarna på den slutna avdelningen på en psykklinik norr om Hamburg menade att han fortfarande var sjuk - och farlig. Men i november 2000 gick hans advokat till tidningen Stern.

Veckomagasinet betalade den berömde professorn Johann Glatzel för att ställa en ny diagnos. "Grunden för att hålla Sabasch inspärrad försvann för många år sedan, utan att vare sig läkare eller domstolen har uppmärksammat det. Det finns ingen anledning att vänta några allvarliga brott från denne man", ansåg experten efter att träffat Wilfried Sabasch i tre timmar.

I april förra året släpptes han fri av en domstol.

I juli, ett par månader senare, attackerade Sabasch den 21 åriga sekreteraren Silvia i den lilla byn Uetersen, där han bodde hos sin syster.

Tejpade munnen

Sabasch satte handbojor på kvinnan, tejpade för hennes mun och våldtog henne i en och en halv timme - samtidigt som han hotade henne med en pistol mot huvudet.

Efter våldtäkten tvingade han till sig 4 000 kronor från kvinnans kreditkort.

Den första rättegången startade i januari. Den svårt chockskadade kvinnan tvingades redogöra i timtal för allt hon blivit utsatt för innan Sabasch lyckades stoppa processen med hjälp av en juridisk fint.

Förnekar brott

Denna vecka har rättegången börjat om - och Silvia tvingas på nytt rulla upp sitt livs svåraste upplevelse för offentligheten. Hon har redan varit nära ett sammanbrott på grund av de hårda utfrågningarna från Sabaschs advokat.

Sabasch förnekar att han är skyldig. Han har förklarat att de många åren bakom lås och bom har berövat honom förmågan att ha sex.

Besök hos prostituerade under veckorna i frihet har övertygat honom om att han är impotent.

Själv kräver han att bli frikänd - eller att dömas till ett tidsbestämt fängelsestraff.

Om rätten skulle slå fast att han är psykiskt sjuk riskerar Sabasch att aldrig bli släppt på fri fot igen.

Asbjørn Svarstad