"Klottra, snatta och sabotera"

Gatans parlament uppmanar till brott

NYHETER

På internet uppmanar Gatans parlament aktivisterna att sabotera, klottra och snatta.

Med skyltar visade de var polisens förhandlare fanns bland demonstranterna.

- De pekade så att folk skulle kunna kasta glasflaskor och sten på oss, säger Stefan Holgersson.

Aktivisterna pekar ut de civilklädda poliserna.

Efter kravallerna i Göteborg 2001 ändrade polisen taktik. I dag finns obeväpnade och oskyddade "dialogpoliser" inne bland demonstranterna.

Syftet är att undvika missförstånd och avvärja bråk.

En av dem är Stefan Holgersson. Han befann sig i torsdags kväll på Stureplan, mitt bland tusentals ungdomar som samlats under parollen Reclaim the city - "återta staden".

Bordevilja ha dialog

Arrangör av gatufesten var nätverket Gatans parlament. Stefan Holgersson lägger ansvaret för upploppet på arrangören.

- De som körde lastbilarna med musikanläggningarna verkar vara för våld och saknade intresse att prata med oss. För att inte händelserna i Göteborg ska upprepas borde de ha intresse av en dialog med polisen.

Förberedelserna för aktionen har pågått i månader. Via hemsidor och diskussionsrum på internet har budskapet spridits.

På en hemsida skriver Gatans parlament: "Vi fortsätter samlas, protestera och kämpa. Vi fortsätter strejka, sabotera och blockera. Vi fortsätter snatta, planka och klottra. Vi fortsätter festa på stulna gator."

På andra sajter har aktivister uppmanats maskera sig - och förbereda sig på poliskonfrontation.

- Många ungdomar kom för att ha trevligt. Men en klick från förorten hade bara intresse av att ställa till bråk. Flera är kända personrånare och grafittimålare. De var inte där på grund av ideologisk övertygelse, säger Stefan Holgersson.

Gatans parlament nöjda

Aftonbladet hade i går kontakt med personer som rör sig kring nätverket Gatans parlament. De bekräftar polisens bild av nätverket och de som ställer upp bakom parollerna.

- Bland aktivisterna fanns flera som ingrep mot vandaliseringen. De höll fast och hindrade våldsaktivister, säger Stefan Holgersson.

Gatans parlament är nöjda med hur gatufesten utvecklades:

- Att ta tillbaka hjärtat av staden för en fest på helt andra villkor, att störa den vanliga ordningen och mana till reaktion, är ett kraftfullt manifest mot kapitalism, skriver nätverket i ett pressmeddelande.

Zendry Svärdkrona