Dödsviruset förändrar sig

Två varianter funna i Hongkong

NYHETER

Sarsviruset förändras snabbt, som en ''mördare som försöker ändra sina fingeravtryck'', sade forskare i Hongkong i radio på lördagen.

Redan nu har man hittat två varianter av viruset hos patienter i Hongkong.

Forskarna är oroliga att fler varianter kan uppstå. Det skulle göra det ännu svårare att hitta behandlingsmetoder och botemedel.

Forskarna på Kinesiska universitetet i Hongkong sade att de har nått dessa slutsatser efter att ha följt viruset och dess utveckling sedan det först uppträdde i mars.

Kinesiska universitetets biträdande dekan Dennis Lo sade att varje ny generation av viruset avviker en aning från den förra.

- Den här snabba utvecklingen kan liknas vid en mördare som försöker ändra sina fingeravtryck eller sitt utseende för att undvika upptäckt, sade professor Lo till radiokanalen RTHK.

- De flesta virus muterar. Frågan är om detta kommer att mutera till ett mera skadligt virus eller till ett mera stillsamt.

Professor Lo sade att nästa mål är att försöka upptäcka om förändringarna påverkar patienternas sjukdomsbild.

Rönen publicerades samtidigt som dödligheten ökar bland dem som smittats.

Var tionde dör

Andelen som dör av sars (svår akut respiratorisk sjukdom) är nu över tio procent.

FN:s världshälsoorganisation WHO har redan varnat för att andelen smittade som dör troligen har stigit från 6 procent till över 10 procent.

Hongkong drabbades av ytterligare åtta dödsfall i sars i fredags. Därmed har 170 personer dött där av 1 611 smittade, motsvarande 10,5 procent.

Kanada och Singapore har också noterat ökad dödlighet bland dem som insjuknat i sars - 13,5 respektive 11,9 procent.

En del experter har fått intrycket att viruset har blivit starkare och att de mediciner som nu används inte rår på det. I Hongkong har läkarna börjat använda ett alternativ till de nuvarande medicinerna, som utgörs av ribavarin och steroider.

Hongkong, som har självstyre men lyder under Kina, har också bett ett antal kinesiska traditionella läkare som praktiserar örtmedicin hjälpa till med att utveckla en behandling.

Mikrobiologen K Y Yuen vid Hongkongs universitet sade att en ny medicin har använts på äldre patienter i tre veckor och att resultatet hittills har varit positivt.

Slarv trots allt

I Peking hävdade vicechefen för hälsovårdsbyrån, Liang Wannian, att sjukdomen kulminerat i huvudstaden, där nu 91 dött och över 1 600 insjuknat i sars.

Enligt WHO förekommer fortfarande en del slarv i Kina. Eftersom sjukvårdsanställda fortfarande smittas bör de skydda sig ännu bättre, med speciella ansiktsmasker, handskar och skyddsglasögon, när de tar hand om sars-patienter.

I Singapore bröt sig i helgen en man ut ur karantänen och förlustade sig på ett kafé, rapporterar AFP. Singapore-tidningen Straits Times skrev på lördagen att den 50-årige mannen i fredags satt på ett kafé, uppenbart överförfriskad, och viftade med papper som visade att han egentligen skulle sitta i karantän. Singapores premiärminister Goh Chok Tong reagerade med att anklaga ''själviska människor'' för att sabotera statens kamp mot sars.

TT