Plan skulle kraschas i USA-konsulat

Ny attack från al-Qaida stoppades

1 av 3 | Foto: ap
Säkerheten kring det amerikanska konsulatet i Karachi skärptes sedan en al-Qaida-attack mot USA-beskickningen stoppats.
NYHETER

Ett litet plan – fyllt med sprängmedel – skulle kraschas mot det amerikanska konsulatet i Pakistan.

USA säger att en ny attack från terrornätverket al-Qaida stoppats.

Nu varnar man för dåd på hemmaplan.

I natt gick det amerikanska departementet för inrikessäkerhet ut med en ny varning. Departementet – bildat efter den 11 september – riktade sin varning till amerikanska piloter och flygplatsansvariga. Och man fruktar att terrorister kan angripa liknande, mindre, mål inom USA:s gränser.

Källor inom departementet, som talat med nyhetsbyrån AP, säger att varningen utfärdades sedan amerikansk underrättelsetjänst stoppat en planerad attack mot det amerikanska konsulatet i Karachi, Pakistan. Terrornätverket uppges ha varit i slutskedet av planeringen.

Skulle fyllas med sprängmedel

Tanken var att ett mindre flygplan eller en helikopter skulle fyllas med sprängmedel och köras in i konsulatet. Och redan för ett år sedan uppgav USA att man stoppat en liknande al-Qaida-attack mot ett stridsfartyg i Persiska viken.

– Det visar att de är fixerade vid att använda flygplan, säger en källa till AP på lördagen.

Terrorattacken ska ha stoppats efter en rad gripanden i Pakistan – i vad som förefaller vara ett samarbete mellan pakistansk och amerikansk underrättelsetjänst. Och i dag bekräftar den pakistanska regeringen dessa gripanden:

Bekräftar ingripanden

– Vi har gjort massor av gripanden och vi kommer att fortsätta gripa människor. Vi förhör allihopa och vi kommer inte säga hur många de är. Men vi plockar fortfarande in folk, säger inrikesminister Faisal Saleh Hayyat.

Avgörande blev ett tillslag tidigare i veckan när misstänkte al-Qaidamannen Waleed bin Attash och fem andra misstänkta hämtades in av säkerhetstjänsten. Han misstänks ha varit en av de drivande i planeringen av både den 11 september och attacken mot det amerikanska örlogsfartyget ”USS Cole”.

I samband med tillslaget hittades en större vapengömma och 135 kilo sprängmedel beslagtogs. De sex gripna förhörs nu om planerna, men det finns inga uppgifter om vad de har berättat. Totalt har minst tio misstänkta al-Qaidamedlemmar gripits den senaste veckan.

Små plan ororar USA

Planerna på att använda små flygplan oroar de amerikanska myndigheterna.

I Karachi har säkerheten runt det amerikanska konsulatet höjts dramatiskt och flygplanklubbar uppmanas att bara hyra ut sina plan till kända kunder. Även i USA oroas man av planerna, eftersom de små planen är lättmanövrerade och inte omgärdas av allt för stora säkerhetsrutiner.

– Trovärdig information som vi fick in förra året tyder på att al-Qaida kan tänka sig att använda erfarna, västerländska piloter för att hyra tre eller fyra lätta flygplan och påstå att de ska ta flyglektioner, säger en departementskälla till AP.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM