Arsenikmordet i kyrka nära lösning

Koppling till man som hittats skjuten i sitt hem

Foto: AP
Polisens kriminaltekniker på plats i Woodland, Maine, där Daniel Bondeson på fredagen hittades skjuten vid ingången till sin bostad.
NYHETER

Arsenikmordet i svenskbygden New Sweden är nära en lösning.

Misstankar kastas mot Daniel Bondeson, 53, som i natt hittades skjuten på sin gård.

– Det beskrevs som en självförvållad skottskada, säger Michael Sperry vid polisen i Main.

Mordet efter gudstjänsten vid Gustaf Adolph Lutheran Church har skakat svenskbygden New Sweden i USA. Chockade invånare har försökt förstå varför någon förgiftade kyrkkaffet med arsenik – och på så vis skadade 14 besökare och mördade Walter Morill, 78.

Ter sig som mysterium

För många ter det sig som ett mysterium. Flera av kyrkans medlemmar tror och hoppas att det handlar om en tragisk olycka – och inte ett mord. Pam Landeen är en av dem:

– Jag tittar på CSI och har hela veckan försökt att lista ut vad som hänt, säger hon till tv-bolaget Fox.

– Jag kan bara inte tro att det hänt.

Polisens utredning lämnar dock inget tvivel om vad som hänt. Steve Boody vikarierar nu för en av de två kyrkbesökare som fortfarande befinner sig på sjukhus med livshotande skador.

– Man liksom hoppas att man ska vakna upp och inse att det inte har hänt, säger han.

Koppling till skjuten bonde

Efter ännu ett dygn av dramatik har utredarna nu tagit ytterligare ett steg mot det uppmärksammade mordets lösning. På lördagen slog polisen fast att det finns en koppling mellan mordet på Walter Morill och bonden Daniel Bondeson som i natt hittades skjuten i sitt hem.

– Vi har kopplat samman skottet med dödsfallet i kyrkan, säger Michael Sperry till Reuters.

Han vill inte säga vem som anmälde händelsen, men sa att det hette att Daniel Bondesons skador var självförvållade. Och att det inte gick att rädda dennes liv. Före obduktionen på måndag kan man dock inte säkert slå fast om det var ett självmord, ett mord eller en olyckshändelse.

Avgörande fynd

Klart är att polisen gjort avgörande fynd vid Bondesons gård i grannbyn Woodland. Enligt Reuters ville Michael Sperry dock inte säga om polisen hittat ett självmordsbrev eller arsenik.

Den fortsatta undersökningen av gården beräknas ta flera dagar. Daniel Bondeson bodde tidigare tillsammans med sin far, men denne gick bort förra året.

Sedan dess har Bondeson levt ensam. Han var medlem i församlingen Gustaf Adolph, men besökte inte kyrkan på morddagen. Några av dem som var där berättar för Fox att två av hans sex syskon var där. Varken hans bror eller syster var dock med vi kyrkkaffet.

Mattias Lundell