”Förgiftade 15 med arsenik - och tog sitt liv”

Polisen i New Sweden: Fler kan vara inblandade

1 av 3
SKJUTEN TILL DÖDS I SITT HEM I fredags hittades Daniel Bondesson skjuten till döds i sitt hem. Polisen tror att han förgiftade kyrkkaffet med arsenik för en vecka sedan. En dog, 14 vårdas på sjukhus.
NYHETER

NEW SWEDEN

För en vecka sedan förgiftades 15 människor av arsenik i kyrkkaffet. En man dog.

I fredags hittades församlingsmedlemmen Daniel Bondeson, 53, skjuten till döds i sitt hem.

Polisen tror att han förgiftade kaffet och tog sitt liv.

- Men varför? undrar invånarna i svenskbygden.

Inte mycket mer än en asfalterad stig leder fram till New Sweden, Maine, i nordligaste USA, nära gränsen till Kanada.

Fram till i söndags bodde här 621 invånare. Nu är de 619.

"Utåtriktad och vänlig"

Walter Morril, 78, dog av arsenik i kyrkkaffet efter gudstjänsten i Gustaf Adolfs lutheranska kyrka i söndags. 14 andra ligger på sjukhus, allvarligt arsenikförgiftade.

- Vi träffade Walter på kyrkans basar i lördags. Han var en utåtriktad och vänlig man. Då drack han också kaffe, berättar Gloria och Fredric Ringdahl, båda "fullblodssvenskar".

Arseniken fanns i kaffet. Det vet polisen. Men inte mycket mer.

I det idylliska New Sweden - strax intill Stockholm, Jemtland och Sweden - är folk chockade.

New Sweden är en by där alla vet vad du heter. Ibland också vad din mormor hette, oftast ett svenskt namn, och din naturliga hårfärg, och vem du tog med dig till studentbalen.

Brott finns inte i New Sweden, inte ens cykelstölder.

- Kanske om du frågar någon som är 70-80 år gammal. Då kanske de kan han hört talas om ett större brott här. Men det är tveksamt, säger Bryan McDougl, svenskättad collegelärare som bor mittemot arsenikkyrkan.

- Vi hoppas att polisen löser det. Annars kommer skvallret aldrig sluta.

I fredags tätnade mystiken ytterligare.

Samband med förgiftningen

Daniel Bondeson, 53, hittades skjuten till döds på uppfarten till sitt hem, cirka en halvmil bort på tjälskadade småvägar nära byn Woodland.

- Vi har funnit bevis som kopplar dödsfallet till arsenikförgiftningen, säger polisutredaren Dennis Appleton på en presskonferens utanför Maines distriktsdomstol i Caribou, en av få städer med över 1000 invånare inom tiotals mils radie.

Polisen har inte uteslutit möjligheten att härvan kan växa - fler än en person kan ligga bakom förgiftningen.

I går genomsöktes ett skjul bakom Bondesons hem. Enligt myndigheterna äger många av bönderna i området förbjudna bekämpningsmedel som innehåller arsenik.

Kan ha funnits självmordsbrev

Dennis Appleton antyder att det kan ha funnits ett självmordsbrev, men mycket mer vill polisen inte säga. Under tiden fortsätter ryktena fortsätter bland gatorna med namn som Eriksson Road, Sverige och Sealander, där för övrigt doktor Selander är kiropraktor.

Potatisodlaren Daniel Bondeson beskrivs som en tillbakadragen församlingsmedlem. Han arbetade extra som lärare och sjukvårdsbiträde och tävlade i löpning.

Sedan faderns död för ett par år sedan har Daniel Bondeson levt ensam på sin gård. Ingen tror att han kan vara en mördare.

- Dan var inte en kille som kan ha gjort det här. Och inte en person jag tror skulle ta sitt liv om han nu gjorde det, säger Bryan McDougl.

Bondeson var på kyrkans basar i lördags. I söndags kom han inte. Det gjorde däremot hans syster och bror.

Ingen av dem ville ha en kopp kaffe, säger byskvallret.

Enligt barndomsvännen Wedell Spooner var flera av de arsenikförgiftade vänner till Bondeson.

Folk i trakten är svenskt blonda och mycket vänliga. De verkar förtjusta över att ha invaderats av tv-jättar som CNN, FOX News, ABC och ett 50-tal reportrar med kartor i handen och mobiltelefoner utan täckning.

Bara de riktigt gamla i byn talar svenska, men alla vårdar sina rötter ömt och berättar gärna för Aftonbladet om sitt ursprung.

Byn grundades 1879 av 51 svenska immigranter som fick stöd av staten för att grunda New Sweden. Varje år firas traditionell midsommar, ibland besökt av svenskar.

Aftonbladet i går:

Fredrik Virtanen, Pontus Höök