- Det var rena slavarbetet

Rika familjer i jättehärva - hyrde svart städhjälp

1 av 4 | Foto: BENGT KULÉN
polisen röjer upp En av gatorna Göteborg där det finns boende som utnyttjat illegala invandrare för att städa sina hem. Nu kommer det rättsliga efterspelet. Hundratals familjer riskerar att dömas till dryga böter för brott mot utlänningslagen och skattebrott. Kvinnorna som städade säger: "Det var rena slavarbetet, men vi hade inget val."
NYHETER

GÖTEBORG

Hundratals rika familjer har utnyttjat illegala invandrare för att få sina bostäder städade för småpengar.

Bland de misstänkta finns en före detta chefsåklagare och kända läkare, advokater och företagsledare.

Nu röjer polisen i Göteborg upp i härvan.

En gigantisk polisutredning pågår nu i Göteborg mot rika och kända medborgare i stadens mest exklusiva områden.

Hittills har sex åtal väckts - när utredningen är helt klar kan flera hundra familjer ha ställts inför rätta för brott mot utlänningslagen samt i vissa fall också för skattebrott.

De blir lättade

Under tiden sprider sig oron i villorna i Hovås, Askim, Örgryte, Långedrag, Särö, Billdal och Kullavik. Står vi också på tur att åtalas?

- De flesta familjer blir lättade när jag till slut kommer hem till dem för förhör, säger Göteborgspolisens utredare Robert Attlevik.

Bland de misstänkta finns många aktade och välbärgade samhällsmedborgare. Ett flertal familjer har miljoninkomster. Större förmögenheter är inte heller ovanligt.

Grannar och vänner har förmedlat städarna till varandra.

Städhjälp en trend

I vissa områden har det varit trendigt att ha en städerska som inte kostat mer än 50 eller 70 kronor i timmen.

- Något som förvånar är att de här familjerna utan tvekan släppt in främlingar i sina hem. Många har till och med lagt ut husnycklarna.

De flesta som polisen spårat upp har erkänt direkt. Några har dock hävdat att de inte kände till att det var olagligt att anlita illegala invandrare.

Det var i slutet av förra året som härvan började rullas upp. Gränspolisen upptäckte då sex polskor som vistades illegalt i landet.

Polisen misstänkte först att kvinnorna ägnat sig åt prostitution. De hade rest in i landet på turistvisum men stannat kvar illegalt.

I samband med gripandet hittades arbetsböcker som innehöll detaljerade uppgifter om städning hos privatpersoner.

Spaning inleddes mot några av familjerna. Under arbetet upptäcktes av en slump en litauisk städerska som saknade arbetstillstånd. Kvinnan greps och även hennes arbetsbok beslagtogs.

I mitten av april åtalades de sex första familjerna. I samtliga fall är det kvinnan i familjen som åtalats då det var hon som höll i kontakterna med den litauiska städerskan. Ytterligare tolv svenska familjer som anlitat städerskan har delgivits misstanke om brott. Totalt kan det bli 20 familjer som riskerar dagsböter samt straffavgift på 38 600 kronor.

Människosmugglare

Den andra härvan, som rör polska städerskor, omfattar över hundra familjer. En 35-årig Göteborgskvinna med polskt ursprung har förmedlat städarbetena, men polisen misstänker att människosmugglare funnits med i bakgrunden.

Kvinnan har varit anhållen men är nu släppt i väntan på åtal för bland annat skattebrott.

Hittills har ett 70-tal svenska familjer som anlitat polskorna delgivits misstanke om brott. Ytterligare ett 50-tal familjer kan komma att dras in i utredningen.

- Härvan bara växer och växer, säger Robert Attlevik.

Aftonbladet har försökt få kontakt med flera av de misstänkta men de har gjort sig oanträffbara.

- Jag räknar med att åtal ska komma någon gång under maj, säger Göran Sjödell, vice chefsåklagare som håller i den polska härvan.

Straffet kan bli böter eller fängelse

Utländska medborgare måste ha arbetstillstånd för att jobba i Sverige. Arbetsgivaren, i detta fall den som hyrt städaren, är ansvarig.

De sex första åtalen

Thomas Gustafsson