Nämndeman greps för rån

Kd-politiker: Jag visste inte att han var dömd brottsling

NYHETER

Den 26-årige kd-politikern är nämndeman i tingsrätten och dömer brottslingar.

Nu är han själv häktad, misstänkt för ett brutalt rånförsök.

- Jag reagerade med chock och bestörtning, säger Karl-Gustav Drotz, gruppledare för kd.

Foto: SCANPIX
Rånade bensinstationen Den 26 april rånades den här macken brutalt av tre män. Nu misstänks en 26-årig nämndeman och kristdemokrat för delaktighet i brottet.

Förra lördagen rusade två maskerade rånare in på en Preem-mack i Västsverige. De misshandlade butiksägaren och slog sönder inredningen, men det är oklart om de kom över några pengar. En tredje man väntade i en flyktbil.

Stoppad i vägspärr

En mil från rånplatsen stoppade polisen en misstänkt bil i en vägspärr, men lät den åka vidare. I bilen satt två män och den 26-årige kd-politikern som har förtroendeuppdrag som nämndeman.

- Några dagar senare fick vi fram uppgifter som pekade på att 26-åringen kunde vara en av rånarna, säger chefsåklagare Urban Svenkvist.

Kd-politikern dömdes förra hösten till villkorlig dom och böter för narkotikabrott och stöld.

Han har figurerat i flera utredningar om grova narkotikabrott.

Han har tidigare arbetat som övervakare, men fråntogs det uppdraget efter oegentligheter. I torsdags häktades kd-politikern och två andra unga män på sannolika skäl för att ha genomfört rånförsöket mot Preem-macken.

Polisen har säkrat flera tekniska spår som ska undersökas av Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL.

"Jag är chockad"

- Jag är chockad. Han är tidigare dömd och så sitter han som nämndeman. Om jag hade sett honom i tingsrätten hade jag omedelbart slagit larm, säger chefsåklagare Urban Svenkvist.

Mannen valdes till nämndeman av kommun fullmäktige på förslag från kristdemokraterna. En förtroendepost som han tillträdde vid årsskiftet.

Karl-Gustav Drotz är gruppledare för kristdemokraterna i kommunen.

- Jag reagerade med chock och bestörtning när jag fick veta att det är han som misstänks för rånförsöket, säger Karl-Gustav Drotz.

Ingen hård kontroll

Ingen kollade hans bakgrund.

- Det är en svår fråga att ställa till någon. Nu får vi se hur vi gör i framtiden.

Tingsrätten kontrollerar bara att nämndemännen är svenska medborgare och skrivna i den kommun som valt dem.

Någon kontroll mot polisens kriminalregister görs inte.

- Jag tycker att man kan sitta som nämndeman även om man begått brott. Efter avtjänat straff ska man inte lastas för gamla brottsliga gärningar. Däremot hade det varit bra om vi hade känt till att han hade dömts för brott tidigare, säger Karl-Gustav Drotz.

Zendry Svärdkrona