Tankerbesättning misstänks ha sars

Hälften visade symptom på dödssmittan

NYHETER

Ett Malaysiaregistrerat tankfartyg med misstänkt sars ombord lade på söndagen sten på börda för myndigheterna i det hårt sarsdrabbade Hongkong.

Hälften av 24-mannabesättningen visade symptom som skulle kunna tyda på sars (svår akut respiratorisk sjukdom).

Foto: reuters
Den malaysiska tankern "Bunga Melawis Satu" anlände till Hongkong på lördagen. Hälften av besättningen misstänks ha sars.

Läkare och sjukvårdare i skyddsdräkter gick ombord på fartyget Bunga Melawis Satu sedan det ankrat utanför hamnen. Helikoptrar hölls beredda att ta patienter till sjukhus.

Fartygets kapten bad att få löpa in i Hongkong efter att tio besättningsmedlemmar insjuknat i feber, hosta och kroppsvärk.

Hade besökt flera länder

Enligt en källa i Hongkongs hamn hade fartyget varit i Singapore, Malaysia och Thailand. Alla i besättningen har indiskt ursprung.

Hongkong rapporterade i lördags tio nya sars-fall - en låg dagsnivå i det självstyrande området, som är ett av de värst drabbade av sars. Men myndigheterna betonade att faran långtifrån är över ännu. Fortfarande ligger 900 av totalt 1 600 sarssjuka i Hongkong på sjukhus. Tillståndet är allvarligt för 80 av dem. 179 har hittills dött av sjukdomen enbart i Hongkong.

Skolorna stängda i Peking

I Peking ska skolorna hållas stängda i ytterligare två veckor för att hämma spridningen av sars, rapporterade statliga medier på söndagen. Skolorna stängdes den 21 april, då det avslöjades att myndigheterna hade försökt mörklägga omfattningen av sars. De skulle ha öppnat igen den 8 maj.

Sjukdomen har hittills drabbat 1 741 människor i Peking av vilka 96 har dött.

Kinas myndigheter meddelade på söndagen att ytterligare sju människor dött i sars och att 163 insjuknat, rapporterar Reuters.

Totalt har nu enligt officiell statistik 197 människor avlidit i sars i Kina utom Hongkong. Av de nya dödsfallen inträffade fyra i Peking.

TT