Plundrare stal radioaktivt avfall

USA kunde inte skydda irakiska anläggningar

NYHETER

Experter från USA:s försvar som kom för att undersöka en depå för radioaktivt avfall i Irak fann den så kraftigt plundrad att de inte kunde avgöra om farlig substans avlägsnats, rapporterar Washington Post på söndagen.

Den 11 april underströk atomenergiorganet IAEA att Bagdads kärnforskningsinstitut och en annan anläggning i grannskapet, Tuwaithas kärnforskningscenter, snabbt måste få skydd mot plundrare. Den amerikanska befälscentralen för Irak sände då dit soldater från tredje infanteridivisionen, skriver den vanligen välunderrättade tidningen.

Men när inspektörerna från Pentagon kom dit i lördags fann de att soldaterna inte lyckats hålla plundrare ute. De hade till och med tillåtit irakier gå in sedan de sagt att de var anställda.

I fredags grep amerikanska soldater visserligen 62 plundrare, men många andra lyckades komma undan.

Ett tag kom 400 plundrare varje dag till anläggningen, skriver Washington Post.

Även Tuwaitha har plundrats, men detta center har ännu inte inspekterats av amerikanerna på grund av en konflikt med IAEA, skriver Washington Post.

Pentagongruppen har hittills besökt sju anläggningar kopplade till Iraks kärnvapenprogram sedan striderna i Irak upphörde. Ingen av dem är orörd.

I Bagdadcentret lagras industri- och medicinavfall, använt kärnreaktorbränsle och resterna av de reaktorer som bombades av Israel 1981 och USA 1991.

Där fanns ämnen som är eftertraktade av terrorister som vill göra ''smutsiga'' bomber, vanliga sprängladdningar fyllda med radioaktivt stoft, skriver Washington Post.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM