Villabrand anlagd för att dölja mord

47-årig man hittades i fredags död i sin villa utanför Kosta

NYHETER

Två män slog i fredags ihjäl en 47-årig man i hans villa utanför småländska Kosta.

För att dölja mordet satte de eld på huset.

Det misstänker polisen som har gripit en 27-åring och jagar hans kumpan i utlandet.

Vid halvfyratiden i fredags larmades brandkåren till villan utanför Kosta. Stora delar av en och en halvplanshuset brann häftigt och rökdykare gick in.

I en del som ännu inte fattat eld hittades 47-åringen död bredvid sin säng. Han hade kraftiga skador i ansiktet och på huvudet och man fattade omedelbart misstankar.

Polisen tog därför redan i går kontakt med rättsläkare i Lund och de första blodproven räckte för att slå fast att det handlat om ett mord.

– Inga av de ämnen som skulle ha funnits om mannen andats in röken fanns i blodet, säger kriminalkommissarie Börje Ekelius till aftonbladet.se på söndagen.

Högljudda gräl

Misstankarna riktades tidigt mot två danska män som på fredagen besökte 47-åringen. Vittnen berättar att de tre hamnade i bråk och högljudda gräl hördes under dagen.

Några andra människor var inte i huset och polisen har ännu inte hittat något motiv till mordet.

– Vi har ingen tydlig motivbild och vet inte om det handlar om pengar, gamla affärer eller vad det är. Vi försöker hitta vad som gått snett, säger Börje Ekelius.

Inget tyder på att mordet var planerat. De misstänkta rörde sig obehindrat på gården och branden – som skulle dölja brottet – startades inte i den del av huset där 47-åringen låg död.

”Drabbas ofta av panik”

– Om en sådan här händelse plötsligt uppstår så drabbas gärningsmännen ofta av panik, de handlar inte riktigt rationellt, säger Börje Ekelius.

Polisens misstankar mot de två männen har blivit allt starkare. Under lördagen sökte de efter en bil som en av dem äger. I samband med att den hittades greps 27-åringen som nu sitter anhållen misstänkt för mord.

Nu försöker man hitta den andre mannen, som är några år äldre, men på söndagseftermiddagen hade han ännu inte hittats. Polisen misstänker nu att han har lämnat landet och säger att han kan finnas i Danmark.

Polisen arbetar nu för att hitta ytterligare vittnen och förhöra den anhållne. Man vill också fort få tag på den andre misstänkte och väntar på fortsättningen av den rättsmedicinska undersökningen. Samtidigt pågår den tekniska undersökningen som kan ta lång tid.

Mattias Lundell