Kidnappade turister kan ha lurat sina förövare

Algerisk militär fann spår i Sahara

NYHETER

Svensken Harald Ickler, 46, och de 30 andra turister som försvunnit i Sahara kan ha lurat kidnapparna.

Den algeriska militären följer spår av kläder gömda i sanden.

– Vi har också kunnat hitta skrivna meddelanden, säger inrikesminister Mohammed Jazid.

Foto: polisen
Harald Ickler försvann i Sahara i mars. Nu har algerisk militär hittat spår som kan komma från de försvunna turisterna.

De algeriska myndigheterna jagar kidnapparna med enorma resurser. Soldater – närmare 7 000 man ur specialstyrkorna – letar efter de 31 försvunna i Sahara.

Hoppet har hela tiden funnits om att hitta dem. Bland annat har österrikiska medier rapporterat att förhandlingar pågår med kidnapparna. Samtidigt har anhöriga har fruktat en blodig fritagning.

Klädstycken hittade

Nu växer hoppet åter. Den schweiziska tidningen Blick skriver i dag att de algeriska styrkorna redan för sex dagar sedan hittade klädstycken gömda i sanden nära ökenstaden Illizi. Och att de nu är säkra på att de lagts ut som tecken till de som förföljer kidnapparna genom öknen.

Samtidigt kommenterar nu en algerisk minister för första gången kidnappardramat. I lokal radio inrikesminister Mohammed Jazid, enligt Blick:

Skrivna meddelanden

– Vi har också kunnat hitta skrivna meddelanden.

Redan för en månad sedan hittades de första meddelandena – skrivna i sten – och de nya fynden ses som ytterligare ett tecken på att gisslan är vid liv.

– Detta visar att turisterna med stor sannolikhet är vid liv, säger Mohammed Jazid.

– Det finns en god chans att vi hittar dem.

Borta i 77 dagar

De första turisterna, en schweizisk grupp, försvann för 77 dagar sedan. Senare försvann – i omgångar – femton tyskar, tio österrikare, en holländare och svenske Harald Ickler. Han var tillsammans med fem vänner på motorcykelexpedition genom öknen när de försvann.

Harald Ickler bodde tidigare i Vetlanda och är fortfarande svensk medborgare. I början av 1990-talet flyttade han tillbaka till Tyskland till staden Stadlberg i Miebach, där hans föräldrar är födda. Där har han sin sambo och deras två barn.

Mattias Lundell