Musikbranschen vill stoppa nätpirater

Nya program ska sabotera uppkopplingar och datorer

NYHETER

Musikbranschen blir allt desperatare i jakten på internetpirater. Mjukvara tas nu fram som kan sabotera piraternas uppkopplingar och datorer, säger branschkällor till New York Times.

Häromdagen gick fyra amerikanska studenter med på att betala skadestånd på upp till motsvarande 145 000 kronor för musikstöld på internet. De fyra studenterna, från bland annat det prestigefyllda Princetonuniversitetet, erkänner inte några brott. Trots det går de med på att betala till branschorganisationen The Recording Industry Association of America (RIAA), som i gengäld stoppar mångmiljonstämningar mot dem.

Kräver resurser

Men taktiken att i domstol jaga folk som deltar i den olagliga spridningen av musik tar stora resurser. Så alla de största internationella bolagen - Universal, Warner, Sony, BMG och EMI - erkänner för New York Times att de finansierar mjukvara som ska hindra piratkopiering. De vill däremot inte uttala sig om de sorters program i lagens gränsmarker som är mest aggressiva.

- Det finns mycket man kan göra - en del rätt elakt. Vår filosofi är att göra nedladdningen av piratmusik svår och frustrerande, säger Marc Morgenstern, chef på Overpeer - ett av många amerikanska företag som utvecklar dylik mjukvara - till tidningen.

Källor i branschen nämner exempel som "frys", en programtyp som låser ett datasystem i minuter eller till och med timmar och kan leda till att osparad information förloras. Ännu tuffare är "tystnad", som i gammal god virusstil försöker leta igenom datorers hårddiskar och förstöra olagligt kopierad musik. En källa New York Times talat med erkänner dock att "tystnad" är långtifrån klart och i nuläget kan förstöra även lagliga musikfiler.

Madonna-utrop

Så branschen tassar försiktigt, och tänker då både på juridiken och risken för att reta upp musikälskare världen över. Madonna råkade ut för det häromdagen, då snopna användare av filbytesprogram som försökte ladda ner hennes låtar i stället i datorn fick höra henne skrika:

- Vad i helvete sysslar du med!?

Svaret på den amerikanska stjärnans kupp kom snabbt och skoningslöst - hackare tog sig in för att sprida gratiskopior av det nya albumet American Life från hennes egen officiella sajt. Det ryktas redan dessutom om att dansmusikproducenter lägger in Madonnas arga utrop i sina egna låtar.

Henrik Samuelsson/TT