Tyskland redo sända elitstyrka

Kan frita turisterna med våld – om förhandlingar misslyckas

NYHETER

ALGER

Förhandlingar pågår om att befria de 31 europeiska turister som är försvunna i Sahara. Det bekräftade för första gången en algerisk minister på söndagen.

- Kontakter pågår just nu om frisläppandet av turisterna, sade turismminister Lakhdar Dorbani enligt Algeriets statliga radio.

Däremot sade inte Dorbani vem motparten i samtalen är - spekulationerna om vem som kan ha kidnappat ökenturisterna kan därmed fortsätta.

Europa följer utvecklingen genom i första hand den tyska regeringen, eftersom 15 av de 31 är tyskar. Liksom de andra saknade - tio österrikare, fyra schweizare, en nederländare och en svensk - färdades de när de försvann i vintras i smågrupper utan lokala guider i det jättelika sandhavet.

Jan Janonius, pressjour på svenska utrikesdepartementet, sade att han under söndagen talat med svenska ambassaderna i både Algeriet och Tyskland.

- Men vi har inte fått några besked om var turisterna skulle befinna sig, eller något annat konkret, sade Janonius till TT.

Algeriska styrkor har länge letat efter turisterna, men bara den algeriska delen av Sahara täcker två miljoner kvadratkilometer, en yta mer än fyra gånger större än Sverige. De storslagna ökenlandskapen hade tidigare i flera år ansetts vara rätt säkra trakter för äventyrlig turism, relativt förskonade från det blodiga inbördeskriget i norra Algeriet.

Förbindelser med al-Qaida

Algeriska tidningen al-Watan uppgav på söndagen att turisterna hålls fångna av banditer i Tamelrikbergen, i ett område 150 mil söder om Alger som bara är nåbart med kamel. Enligt tidigare rapporter kan kidnapparna tillhöra islamiströrelsen GSPC, som tros ha förbindelser med terrorledaren Usama bin Ladins al-Qaida.

Den tyska regeringen befarar att den algeriska armén ska försöka frita turisterna med våld, och har därför erbjudit sig att, om situationen blir kritisk, skicka elitstyrkan GSG 9, specialiserad på riskabla gisslanfritagningar. Det rapporterade tidningen Der Tagesspiegel på söndagen.

TT-AFP