Tvåårig flicka räddad ur husruin

Överlevde tio timmar i raserat sexvåningshus i Kairo

1 av 3 | Foto: AP
Lilla Sandra Said i famnen på en av räddningsrbetarna.
NYHETER

Här räddas Sandra Said Shawqui, 2, ur ruinerna.

I tio timmar låg hon skyddad i sin döda mors armar.

Nu blandas sorgen efter de minst sju döda med glädjen över tio räddade ur det rasade sexvåningshuset i den egyptiska Kairo.

Räddningstjänsten vet ännu inte varför sexvåningshuset i den fattiga stadsdelen Shubra rasade sent i går kväll. Hela natten och söndagen har kampen för att rädda de inspärrade fortsatt i Kairo.

I kväll hade sju människor hittats döda och myndigheterna befarar att siffran kommer att fortsätta stiga. Men redan förmiddags blandades chock och förtvivlan med glädje.

Försökte skydda sitt barn

Fortfarande saknas tio människor, men ur rasmassorna grävdes tio andra fram vid liv. Bland dem fanns och två och ett halvt år gamla Sandra Said Shawqui och en 62-årig kvinna som grävdes fram ytterligare tio timmar senare.

Flickan hittades i armarna på sin mor Jihan Kamel Habachi, 37, som dog medan hon försökte skydda sitt barn. Sandras pappa överlevde också raset, men chockades svårt och fick tas omhand.

Hörde flickans skrik

Räddningsarbetare berättade att de hörde flickans skrik. De lyfte undan bråten och fann Sandra fastlåst i sin mammas famn. Och fick kämpa för att få loss henne.

– Sandra sträckte ut sin arm mot sin mor för att säga ett sista farväl, säger en räddningsarbetare till nyhetsbyrån AFP.

Två syskon kvar

Två av hennes syskon blev dock kvar i spillrorna. Nu vårdas två personer på sjukhus för allvarliga skador, medan sex andra vårdas för frakturer och chock och tros vara utom fara.

De flesta som klarade sig bodde på husets övre våningar. Enligt AFP totalförstördes flera plan och de två nedersta trycktes ned under gatunivån.

Detta fick flera av invånarna att lägga skulden för olyckan på en ombyggnation av avloppsnätet för några år sedan. Men husras är inte helt ovanliga i Egypten. Många hus byggs utan tillstånd och inspektioner och andra lämnas att förfalla.

Mattias Lundell