”Jag är alltid i tjänst”

Landshövding Björn Eriksson lät staten betala bilsemestern

1 av 3 | Foto: MARTINA HUBER
äger ingen egen bil Björn Eriksson, landshövding i Östergötlands län, äger ingen egen bil och hävdar att han aldrig kör tjänstebilen privat. När han var på semester tankades hans tjänstebil för 5 000 kronor och rullade 600 mil. Hans förklaring är att han jobbade under hela semestern. Men listan över bilresor i tjänsten under semesterveckorna täcker inte på långt när alla de mil som bilen rullade under den perioden.
NYHETER

LINKÖPING.

Landshövdingen och förre rikspolischefen Björn Eriksson använder statliga pengar till privata utgifter.

Tjänstebilen som endast får användas till arbetsresor rullade 600 mil under semestern.

Det visar Aftonbladets granskning av utgifterna för landshövdingen under förra året.

Den 28 januari 2002 köpte länsstyrelsen i Östergötlands län en helt ny Volvo S 80 till landshövding Björn Eriksson. Nypriset låg på 323 900 kronor.

Enligt Riksskatteverkets expert ska även landshövdingar förmånsbeskattas om de använder tjänstebilen privat. Björn Eriksson har en inkomst på 60 000 kronor i månaden - förmånsvärdet för bilen är därmed 2 700 kronor i månaden.

Trots att Björn Eriksson inte äger någon egen bil hävdar han att han aldrig kör tjänstebilen privat. Han slipper därmed förmånsbeskattning. I de fall det är nödvändigt att göra en privat resa lånar han hustruns bil, säger han.

Tankade för 5 000 kronor

Helena Eriksson har en liten Opel Corsa, 1988 års modell. Den går cirka 500 mil om året, enligt besiktningsprotokollen.

Aftonbladets granskning visar att under Björn Erikssons semester i juli och början av augusti tankades tjänstebilen för drygt 5 000 kronor och rullade närmare 600 mil.

Björn Erikssons förklaring är att han jobbade under hela semestern. Han var också mycket riktigt närvarande vid flera invigningar och föredrag i Östergötland under sin semestertid.

Men listan över bilresor i tjänsten under semesterveckorna täcker ändå inte på långt när alla de mil som bilen rullat. Enbart första veckan i augusti, när operettsällskapet han är med i turnerade som bäst, gick tjänstebilen 100 mil enligt körjournalen.

Annandag pingst förra året reste Björn Eriksson och hans hustru till Stockholm i tjänstebilen för att gå på Operan och se Tannhäuser.

Hotellkostnaden på 1 382 kronor betalades av länsstyrelsen.

Operachef nekar till möte

Björn Eriksson säger att han skulle ha ett möte med operachefen. Men operachefen Bengt Hall förnekar att han träffade Björn Eriksson. Han var sjukskriven då.

- Men jag kan tänka mig att jag sagt till Björn Eriksson att vi har en bra föreställning som jag tycker att han ska se och då ringde han min sekreterare och fick en eller två biljetter, säger Bengt Hall.

Köpte 720 flaskor vin

När Björn Eriksson konfronteras med operachefens uppgifter ber han att få återkomma. Hans sekreterare förklarar senare att Björn Eriksson var i Stockholm för att uträtta två ärenden dagen efter: ett besök på trafikföreningen NTF, där Björn Eriksson är ordförande, och ett styrelsemöte i fotbollsklubben AIK Solna.

Förra året bjöd landshövdingen på middag ett 40-tal gånger. Systembolagskvittona visar att det gick åt 720 flaskor vin, 67 flaskor starkvin och 29 flaskor sprit under året. På kvittona från chaufförens inköp på Systembolaget står det sällan angivet vid vilken middag vinet har serverats. Husfrun är mer noga. I juni handlade hon 29 flaskor mousserande vin och bredvid kvittot skrev hon "Studentexamen + drink 12/6".

Många privata uppdrag

Ett av landshövdingens barn tog studenten förra våren. Men Björn Eriksson förnekar att bubbelvinet skulle ha serverats på studentfesten. Husfruns förklaring är att det var ett misstag att hon skrev som hon gjorde.

Björn Eriksson har många styrelseuppdrag, en hel rad privata. Han sitter i styrelsen för fotbollsklubben AIK och för Vattenfall Östnät. Han är ordförande i Göta kanalbolag, Svenska skidskytteförbundet, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) och Internationella företagareföreningen i Sverige (IFS).

NTF-folk lunchade på slottet två gånger förra året, IFS-folk bjöds på lunch vid ett styrelsemöte och när det gäller Skidskytteförbundet så var styrelsen och skidskyttedrottningen Magdalena Forsberg på middag.

I inbjudan har Björn Eriksson skrivit: "" vill jag för Skidskytteförbundets räkning inbjuda Dig med respektive till middag på Linköpings slott ""

Fem gånger förra året flög Björn Eriksson till Skidskytteförbundets styrelsemöten och tävlingar. Länsstyrelsen betalade. Ända till den 20 februari i år, två dagar efter att Aftonbladet började intressera sig för reseräkningarna. Då skrevs plötsligt en samlingsfaktura där länsstyrelsen kräver Skidskytteförbundet på betalning för fyra av resorna.

Spelade Birger Jarl

Den femte resan, då Björn Eriksson var i Östersund och invigde nya lokaler åt Skidskytteförbundet, får dock länsstyrelsen fortfarande stå för. Dagen före var Björn Eriksson nämligen tvungen att representera Östergötland, i rollen som Birger jarl, när Stockholm firade 750-årsjubileum.

Köpte 36 kilo mjöl

I somras var det premiär på operettkavalkaden Silverskatten på Linköpings slott. Landshövdingen och hans hustru ingår i operettsällskapet. Efter föreställningen firades premiären i slottets källare. De följande veckorna turnerade sällskapet till sju orter i Östergötland.

Enligt Björn Eriksson har operetten "inte ett dugg" med länsstyrelsens verksamhet att göra. Trots det har den satt avtryck i länsstyrelsens kostnadsredovisning.

En del av fikabrödet som såldes med god förtjänst under pausen har bakats av slottets personal. Råvaror för närmare 1 900 kronor har betalats med residensets kontokort, bland annat 36 kilo mjöl.

När Björn Eriksson får frågan om varför länsstyrelsen ska stå för kostnader för privata projekt förklarar han att det "blivit något fel".

- Vi har betalat tillbaka till länsstyrelsen nu.

AFTONBLADET AVSLÖJAR Aftonbladet har kartlagt landshövding Björn Erikssons utgifter för 2002. Allt började med att Aftonbladets frilansmedarbetare Britt-Marie Citron, undersökande journalist och vinnare av Stora journalistpriset för sitt avslöjande av Motalaskandalen, bestämde sig för att skaffa fram nytt arbetsmaterial för sina föreläsningar i grävande journalistik på Journalisthögskolan. Hon undersökte landshövding Björn Eriksson. Under sin kartläggning hittade hon snart flera uppgifter som inte stämde. Hon tog då kontakt med Aftonbladet och ett samarbete inleddes för att närmare granska några av utgiftsposterna.

Britt-Marie Citron, Thomas Gustafsson

ARTIKELN HANDLAR OM