Varken rök eller eld - nya grillen går på solljuset

NYHETER

Korvgrillning utan rök och eld - men inte när mörkret faller på.

Petri Heikkinen har uppfunnit solgrillen.

Foto: BENGT KULÉN
Nya grillen fungerar - men bara dagtid.

Principen är densamma som när Petri Heikkinen var grabb och använde förstoringsglas som brännglas.

- Man koncentrerar solstrålarna i en ruta som är 50 gånger 125 centimeter. Under den finns en välvd yta som reflekterar strålarna mot en plåt, förklarar han.

Det är på den v-formade plåten som korvarna läggs, och Petri Heikkinen tror att temperaturen kan närma sig 200 grader. Han beräknar att det tar fem minuter att värma upp plåten och en kvart för korvarna att bli klara.

Funkar bara dagtid

Än så länge klarar den smala plåten bara korvar, men eventuellt kommer han att bygga andra modeller för större köttbitar och annat.

Petri Heikkinen bor i Halmstad och jobbar med solenergi för uppvärmning. Det var när han skulle bygga en modell för att visa principen för solenergi, som han uppfann grillen. Nu funderar han på att låta tillverka den i större skala.

Några mysiga grillkvällar lär det inte bli för den som skaffar den nya uppfinningen. Grillen fungerar bara under soliga dagar.

Helena Löfving