Tandskandalen till regeringen

Reumatiker kräver att få skadestånd

NYHETER

Efter Aftonbladets avslöjande är reumatikerna som felaktigt fick alla sina tänder utdragna på väg att få upprättelse.

Reumatikerförbundet vänder sig i dag till socialdepartementet för att kräva ersättning till de drabbade.

- All heder till Aftonbladet som grävde fram skandalen, säger Lena Öhrsvik, ordförande i Reumatikerförbundet.

Foto: MATHS BOGREN
AFTONBLADET AVSLÖJADE VÅRDSKANDAL På Reumatikerförbundet är man tacksam över Aftonbladets avslöjande. - Nu måste socialdepartementet ta tag i detta och se till att de drabbade snabbt får ersättning för sitt lidande, säger Lena Öhrsvik, ordförande i Reumatikerförbundet, och slår upp Aftonbladet från den 21 december förra året då skandalen avslöjades.

Det var i slutet av december förra året som Aftonbladet kunde berätta att hundratals reumatiker felaktigt fått alla sina tänder utdragna av sjukvården.

För Reumatikerförbundet kom avslöjandet som en total överraskning. Anledningen till att händelsen varit okänd under så många år var dels den skam som de drabbade känt, dels att de inte fått veta att de blivit felbehandlade.

Sopades under mattan

Vårdskandalen har därför sopats under mattan.

Innan Aftonbladet skrev om händelsen var den endast känd av ett fåtal specialister - läkare som sinsemellan talat om det inträffade som ett exempel på historiska vanföreställningar.

Efter Aftonbladets avslöjande tog Reumatikerförbundet tag i ämnet. I ett upprop uppmanade man alla som drabbats att kontakta förbundet.

Hittills har ett 20-tal personer hört av sig.

Verkningslös behandling

Behandlingen där patienter med kronisk ledgångsreumatism fick alla sina tänder utdragna i förebyggande syfte blev standard i Sverige strax efter andra världskrigets slut och pågick till början av 1960-talet. Då visade studier att behandlingen var verkningslös.

I dag samlas Reumatikerförbundet för att formulera sitt krav till socialdepartementet som de anser har ansvaret för att hjälpa de drabbade.

- Vi föreslår att man kan utöka tandvårdsförsäkringen för dessa personer så de får ersättning för sin tandvård, säger Lena Öhrsvik.

-Det är viktigt att det går snabbt. Tyvärr är det ju så att reumatiker oftast dör i förtid. Av hundratals drabbade är det därför bara ett 20-tal kvar i livet i dag.

Thomas Gustafsson

ARTIKELN HANDLAR OM