Danskt uttalande blev politisk dynamit

Jacques Chirac: ”Fogh Rasmussen är en idiot2

1 av 2 | Foto: AFTONBLADET BILD och AP
EUROPEISK SÅPA Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen gav sin fiende utrikesministern en känga så att Tysklands förbundskansler Schröder gick i taket men han fick några tröstande ord av den franske presidenten Chirac.
NYHETER

Ett tv-program har fått förhållandet mellan Danmark och Tyskland att frysa till is - och Frankrikes Jacques Chirac att kalla danske statsministern Anders Fogh Rasmussen "en idiot".

Tv-porträttet "Fogh bakom fasaden" skulle egentligen ha visat Anders Fogh Rasmussen som en stor statsman.

Rasmussen lät danska TV 1 följa honom hack i häl under de sista veckorna av det danska ordförandeskapet i EU i december förra året. Villkoret var att han själv skulle få möjlighet att censurera känsliga avsnitt.

När programmet sändes visade det sig att Fogh Rasmussen hade använt saxen för att ge sin utrikesminister Per Stig Möller en känga.

Det är ingen hemlighet att Fogh Rasmussen och Möller inte tål varandra.

Helvetet bröt ut

I ett avsnitt i programmet står de båda och pratar när Möller berättar att han nyss haft ett samtal med Tysklands utrikesminister Joschka Fischer.

- Fischer säger att Turkiet aldrig får bli en fulllvärdig medlem av EU, avslöjar Möller.

Då bröt helvetet ut. I Danmark rasade man mot statsministern som inte hade klippt bort indiskretionen. Och i Ankara blev Joschka Fischer måltavla för våldsamma angrepp.

Han nöjde sig med att dementera utan närmare kommentarer. Men bakom kulisserna lät Berlin meddela Köpenhamn att tilltaget var oförlåtligt.

"Chockerade kommentarer"

Efter en middag i förra veckan lät Frankrikes president Chirac och Tysklands förbundskansler Schröder sippra ut att det danska tv-programmet hade gett upphov till "chockerade kommentarer" från de båda statscheferna.

Chirac ska ha tröstat Schröder med att Anders Fogh Rasmussen "är en idiot".

Nu har den danske utrikesministern bestämt sig för att träffa Joschka Fischer för att reda ut fnurran mellan de båda länderna. Ingen tvivlar på att Per Stig Möller kommer att ge statsministern skulden.

- Jag har inte bett Anders Fogh Rasmussen om lov att åka till Berlin, sa Möller i en arrogant kommentar i går.

Asbjørn Svarstad

ARTIKELN HANDLAR OM