USA:s klusterbomber fortsätter döda i Irak

Fler än vad som angivits kan ha fällts i kriget

NYHETER

Den amerikanska militären kan ha använt fler splitterbomber i Irak än vad som angivits officiellt. Det framgår av en artikel i tidskriften Time.

General Richard Myers, USA:s stabschef, sade i förra månaden att bara 26 splitterbomber hade landat i civila områden, och lett till ett dödsfall. Splitterbomber är bombkapslar som sin tur sprider hundratals mindre sprängladdningar när de detonerar.

Men Myers uttalande är svårt att förena med vittnesmål från sjukhus, bostadsområden och civilförsvarsledare i irakiska städer, skriver Time. Tidningen hänvisar till civilförsvarschefen i Karbala, Abdul Karim Mussan, som sade att hans grupper hittar runt 1 000 splitterbomber om dagen på platser som USA inte har angivit som mål för bombningar.

Chefskirurgen på al-Hussein-sjukhuset i Karbala, Ali Iziz Ali, sade till tidningen att 35 döda har förts in sedan staden föll för de amerikanska styrkorna den 6 april. Många av dem var sönderslitna av splitterbomber. Ytterligare 50 personer har behandlats för svåra skador, typiska för just splitterbomber.

Time har också intervjuat Steve Goose från människorättsorganisationen Human Rights Watch som säger att den amerikanska militären har undvikit att nämna användandet av splitterbomber som avfyrats av markbaserade vapen. Avfyrningsramper som kan skjuta tolv splitterbomber samtidigt har använts i Irak.

Time illustrerar artikeln med fallet med en sexårig irakisk flicka som hittade en miniladdning som hade spritts från en splitterbomb. Hon visade laddningen, som såg ut som en svart mugg med ett vit band på, för sina två systrar. När de inspekterade fyndet exploderade laddningen. Två av flickorna dog medan den tredje skadades allvarligt.

Läs också:

TT