Svart städhjälp allt mindre tabu

Ellinor Platzer förvånas inte över städhärvan i Göteborg

NYHETER

Det har blivit rumsrent att anlita svart städhjälp.

– Familjerna tycker att de gör kvinnorna en tjänst.

Det säger forskaren Ellinor Platzer, som inte är förvånad över städhärvan som rullas upp i Göteborg.

Foto: arne forsell
Forskar om städhjälp Ellinor Platzer har undersökt vilka familjer som köper svart städhjälp och vilka som utför tjänsten. Hon menar att steget till att anlita svart hjälp är mindre idag än tidigare.

I Göteborg misstänks ett hundratal välbeställda familjer ha utnyttjat illegala invandrare som städerskor.

Den stora härvan kommer inte som någon överraskning för Ellinor Platzer, doktorand vid Växjö universitet. Samma fenomen finns i Malmö, Lund och Stockholm, säger hon.

Bygger nätverk

Ellinor Platzer har intervjuat många familjer som har anlitat svart städhjälp, främst i Lund, där det finns nätverk dels mellan dem som använder arbetskraften, dels mellan dem som utför städningen. Men det handlar sällan om illegala invandrare, snarare om svenska medborgare med invandrarbakgrund.

– Familjerna tycker att de gör de här kvinnorna en tjänst. De ger dem arbete och hjälper dem att dryga ut socialbidraget. Det är väl ett sätt att rättfärdiga sitt handlande, säger Ellinor Platzer.

Vill inte betala vitt

Hon har upptäckt en attityd som återkommer när det gäller svart städning: man är helt enkelt inte beredd att betala så mycket för den.

– Den typen av arbete är traditionellt kvinnligt och kan ersättas av att man gör det själv. Det är inte som en elektrikers arbete, anser man.

Gunilla Svanström, chef för en städfirma i Göteborg, håller med om att det inte handlar om att familjerna inte skulle ha råd med laglig städhjälp.

– Vi lade märke till att vi fick färre uppdrag i områdena där den illegala städningen pågick, säger hon.

En svart städerska brukar tjäna 60 till 70 kronor i timmen. Att anlita städare via en firma kostar strax under 300 kronor i timmen.

Mer rumsrent

Enligt Ellinor Platzer har det blivit mer rumsrent att anlita städhjälp – svart som vit. Pigdebatten är inte lika aktuell längre.

Den typiska familjen som anlitar städhjälp är vad Ellinor Platzer kallar två-karriär-familjen, där både mannen och kvinnan jobbar mycket.

TIDIGARE ARTIKLAR:

Helena Löfving