Man skjuten till döds i Skärholmen

Gärningsmännen flydde i stulen bil

Foto: jerker ivarsson
Polisen spärrade av platsen i Skärholmen där mordet ägde rum.
NYHETER

En toppman i Stockholms undre värld sköts i dag till döds på öppen gata i Skärholmen.

Enligt polisuppgifter till aftonbladet.se tillhör 54-åringen en av de ledande maffiagrupperingarna

Polisen jagar nu två beväpnade män i 20-årsåldern.

Foto: jerker ivarsson
Direkt efter dådet inleddes en teknisk undersökning av mordplatsen. Polisen letade bland annat efter pistolhylsor som kan bindas till brottet. Med största sannolikhet sköts den 54-årige mannen med en pistol.

Skottdramat ägde rum på Bodholmsplan, precis utanför stadsdelskontoret i Skärholmen. Flera personer blev vittnen till dramat och polisen larmades vid elvatiden på förmiddagen både av personer på gatan och på kontoret.

Den mördade 54-åringen är känd i kriminella kretsar, enligt polisuppgifter till aftonbladet.se var han en av förgrundsgestalterna i Stockholms undre värld.

Mannen har misstänkts som drivande inom den organiserade cigarettsmugglingen och polisen misstänker att mordet var en uppgörelse.

54-åringen kom gående längs Skärholmsgången mot torget. Han sneddade över parkeringen mellan medborgarkontoret – där försäkringskassan och stadsdelsnämnden ligger – och kyrkan. När han går in bakom en sopbil kliver två män ur en guldfärgad Mercedes och börjar lugnt gå efter mannen.

Flera skott mot mannen

Männen avfyrade ett stort antal skott. 54-åringen försökte springa från platsen, men efter ett 30-tal meter föll han till marken. Enligt uppgift till polisen gick de två männen lungt tillbaka till sin bil, en guldfärgad Mercedes som anmäldes stulen för ett par veckor sedan.

– Vi betraktar det som en ren avrättning, säger Christer H Sjöblom, chef för distriktskriminalen i Söderort.

Stämningen blev kaotisk på platsen. Vittnen hörde hur en bil for i väg med skrikande däck.

Kurt-Erik Hansson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral, säger att det var två män i 20-årsåldern som klev fram och öppnade eld.

Ett stort antal poliser kallades till platsen och en rad vittnesförhör har genomförts. Uppgifterna är dock inte särskilt samstämmiga och polisen har svårt att få in bra signalement.

Inga spår efter gärningsmännen

Knappt en timme efter skotten var allt lugnt och polisen hade spärrat av stora delar av torget.

Det är osäkert vilka vapen männen har, men sannolikt användes en pistol vid dödskjutningen. De första uppgifterna till polisen gjorde dock gällande att de kan vara tungt beväpnade.

Flyktbilen hittades först vid 16-tiden på eftermiddagen. Bilen, som stals den 21 april, hittades övergiven i Fruängen. Polisens tekniker har börjat undersöka bilen.

Mattias Lundell, Olle Castelius