”Fru Mjältbrand” gripen av USA

Huda Salih Mahdi Ammash – chef för Saddams biologiska vapen

Foto: AP
Bild från Iraks tv den 27 mars i år. Huda Salih Mahdi sitter intill Saddams son Qusai under ett möte. Saddam själv utanför bild.
NYHETER

Iraks främsta expert på biologiska vapen har tillfångatagits.

Huda Salih Mahdi Ammash, 49, är den enda kvinnan på USA:s lista över regimens 55 toppar.

Hon kallas för Fru Mjältbrand och anklagas för att ha återuppbyggt förbjudna vapenprogram.

USA har nu bekräftat att man har fångat 19 av de 55 irakiska toppnamnen i den amerikanska militärens kortlek. Dessutom tros Saddam Husseins kusin – känd som ”Kemikalie-Ali” och nummer fem på listan – ha dödats.

Det 19 namnet tillkom i dag – när källor inom det amerikanska försvarsministeriet bekräftade att man har Huda Salih Mahdi Ammash i förvar. Enligt nyhetsbyrån AP ska hon ha gripits på söndagen.

USA har inte hittat några förbjudna massförstörelsevapen i Irak, man vidhåller att landet byggde upp sina förbjudna vapenprogram efter Kuwaitkriget. Och nu pekas hon åter ut av underrättelsekällor – som den högsta ansvariga för arbetet med biologiska vapen.

Landets främsta expert

Påståendet att hon skulle vara landets i dag främsta expert på biologiska vapen har givit henne öknamnet Fru Mjältbrand – vilket är en av de smittor Irak anklagas för att ha tillgång till.

Huda Salih Mahdi Ammash är utbildad vid universitetet i Bagdad, men reste under 80-talet till USA för att ta magisterexamen i mikrobiologi i Texas. Och 1983 doktorerade hon vid universitetet i Missouri-Columbia.

Före Irakkriget hade Huda Salih Mahdi Ammash en hög tjänst vid universitetet i Bagdad och ledde det mikrobilologiska sällskapet i landet. Hon är dotter till den tidigare vicepresidenten, försvarsministern och Baathpartihöjdaren Salih Magdi Ammash. Saddam Hussein ska enligt uppgift ha beordrat hans avrättning 1983.

Inre kretsen kring Saddam

Huda Salih Mahdi Ammashs egen karriär tog också henne in i den inre kretsen kring Saddam Hussein. Vid sidan av de akademiska titlarna hade hon en rad uppdrag inom regimen.

För två år sedan blev hon som första kvinnan invald i Baathpartiets högsta beslutande organ och hon uppges ha arbetat nära Qusai Hussein, diktatorns yngste son. Och på en av de videor av Saddam Hussein som den statliga irakiska televisionen sände under kriget ses hon tillsammans med diktatorn och en dryg handfull av hans närmaste män.

Mattias Lundell