”Cigarettkungens” namn: Cobra

1 av 4 | Foto: THORN ULLBERG
BEVAKADE CIGARETTHANDELN Ratko Djokic var i sitt gamla hemland Montenegro känd som en betydelsefull man som var vän med premiärministern. I Sverige betraktades Djokic av polisen som maffialedare.
NYHETER

Ratko "Cobra" Djokic åkte i en bepansrad Mercedes.

Runt armen blänkte en briljantklocka.

Utomlands hade han inflytelserika vänner. Men i Sverige såg polisen honom som en maffialedare.

Mordet på Ratko Djokic har vållat stor uppståndelse i hans gamla hemland Montenegro. Där var han känd som en betydelsefull man och före detta vän till premiärministern och förre presidenten Milo Dju-kanovic.

Ratko Djokic kom till Sverige på 1970-talet. Några år senare dömdes han för brott och utvisades. Han åkte tillbaka till Montenegro och byggde upp en förmögenhet.

På 1990-talet blev Jugoslavien centrum för cigarettsmugglingen i Europa. Enligt många bedömare var smugglingen organiserad på högsta nivå. Monteneg-ros dåvarande president Milo Djukanovic och toppcheferna inom polisen och säkerhetstjänsten har pekats ut.

Smugglingen omsatte miljardbelopp.

Mördades 1998

Ratko Djokic berättade förra året i tidningen Kapital hur han skötte bevakningen av cigarettlasterna. I Sverige hade den nära vännen Dragan Joksovic samma uppgift.

Men inom cigarettmaffian uppstod slitningar och bråk.

I Stockholm inträffade flera attentat. Dragan Joksovic mördades 1998 på Solvalla travbana. En annan maffialedare mejades ned med kpist på krogen Brother Tuck.

I Montenegro mördades polischefer och Ratko Djokics bil sprängdes.

Djokic flydde till Sverige. Han omgav sig med livvakter och körde omkring i flera bilar av säkerhetsskäl. Bland annat en gammal skottsäker Mercedes som sägs ha tillhört den svenske kungen.

"Mjuk med åren"

- Han kollade ofta om någon bomb hade blivit fastsatt under bilen, berättar frilansjournalisten Kim Wadström, som skrev artikeln i Kapital.

I november 2001 blev Milan Sevo, som påstås ha tagit över rollen som den jugoslaviska maffians frontman i Sverige, skottskadad utanför sin bostad på Östermalm. Det var inledningen till gangsterkriget i Stockholm, som har skördat två dödsoffer.

Ratko Djokic bar öknamnet "Cobra", enligt en vän för att han "högg så snabbt" i affärer.

- Hans devis var "har man gett sig in i leken får man leken tåla". Men jag tror att han blev lite mjuk med åren. Han berättade för mig om sina mardrömmar och hur trött han var på våldet, säger Kim Wadström.

Andreas Harne