– Jag såg hur han föll ihop

Vittnen berättar om blodiga skottdramat

NYHETER

Ratko Djokic sköts på öppen gata inför massor av vittnen.

Mordet begicks bara några meter utanför kyrkoherde Kerstin Billingers arbetsrum.

– När jag tittade ut såg jag hur han föll till marken, säger hon.

Fyra minuter i elva i går förmiddag skulle Ratko Djokic korsa parkeringen på Bodholmsplan i Skärholmens centrum.

Enligt vittnesuppgifter klev två män ut ur en parkerad guldfärgad Mercedes 200 av -91 års modell. De följde efter honom och började skjuta mot honom med handeldvapen.

– De klev ut genom Mercans högerdörrar och drog fram sina pistoler. De fattade vapnen med båda händerna och tömde magasinen mot den flyende mannen. Chauffören satt kvar i Mercan. Han vände sig inte ens om för att titta hur det gick, säger ett vittne som satt i en bil på parkeringen.

Vapnen ljuddämpade

Enligt mannen var mördarnas vapen försedda med ljuddämpare. Den ene mördaren tappade sin ljuddämpare vilket gjorde att skottlossningen hördes vida omkring.

– De var helt klädda i svart och med svarta kepsar. Jag såg inte deras ansikten och tänkte att det var en filminspelning. Men när de började skjuta förstod jag vad som höll på att hända, säger vittnet .

Ett stort antal skott träffade Ratko Djokic. Trots det lyckades han springa 30 meter innan han föll. Enligt uppgifter till Aftonbladet avfyrade de två mördarna då ytterligare skott.

– Vi betraktar det som en ren avrättning, säger kriminalchef Christer H Sjöblom vid Söderortspolisen.

Det brutala mordet utfördes inför ögonen på mängder av vittnen. Flera barnfamiljer fanns på plats och många chockades av händelsen.

– Jag hörde skotten strax bakom mig. När jag vände mig om såg jag hur den skjutne mannen föll bara någon meter bort. Jag såg tydligt hur det blödde från en skottskada i nacken, säger ett vittne till Aftonbladet.

Mordet begicks på parkeringsplatsen mellan kyrkan och medborgarkontoret i Skärholmens centrum. Kyrkoherde Kerstin Billinger satt på sitt tjänsterum när hon hörde skotten precis utanför sitt fönster.

– Jag tittade upp och såg hur den skjutne mannen föll. Jag kastade mig på telefonen och ringde 112, säger hon.

Backade från offret

Tre av kyrkans anställda sprang ut på parkeringsplatsen för att hjälpa Djokic samtidigt som folk hukade sig bakom bilar i rädsla för nya skott.

Rafet Candemir, som jobbar i närheten av mordplatsen, var framme vid Djokic direkt efter skottlossningen.

– Han hade ramlat framåt med ansiktet i marken. En gammal tant tog pulsen på honom, men kände ingen. Förmodligen dog han direkt.

Ett annat vittne berättar hur mördarna backade bort från den döde mannen när de avlossat alla sina skott.

– De såg sig lugnt omkring. Sedan vände de sig om, gick bort till bilen och körde i väg. De tog det jättelugnt, säger det vittne som stod närmast.

Det hela var över på en minut.

– När skotten tystnat blev det alldeles tyst ute på parkeringsplatsen. Sedan utbröt tumult, säger kyrkoherde Kerstin Billinger.

– En kvinna med barnvagn skrek rakt ut, säger en affärsinnehavare med skyltfönster ut mot mordplatsen.

Polis och ambulans var på plats efter några minuter.

– När de vände på kroppen såg jag hur det blödde från tinningen. Förmodligen blev han skjuten i huvudet från nära håll, säger Rafet Candemir.

Enligt polisen kunde ambulanssjukvårdarna omedelbart konstatera att mannen var död.

Kulor in i skolan

Enligt polisen var det bara tur att skottlossningen inte skördade fler offer. Två av kulorna gick rakt genom fönstren till Skärholmens gymnasium strax intill. Ena kulan träffade ett tomt klassrum, den andra spräckte rutan till lärarrummet.

–Två lärare var i rummet när kulan kom vinande. Som tur var fick ingen några fysiska skador, säger skolans rektor Lennart Kågestam.

Kvar på marken låg den döde. Runt omkring honom fanns ett 20-tal tomhylsor efter de avlossade skotten samt en oanvänd ljuddämpare.

Medan Ratko Djokic fortfarande låg kvar på marken höll kyrkan intill andakt för honom.

Bilen, som stals för ett par veckor sedan, hittades övergiven i Fruängen. De vittnen som befann sig närmast har fått akut psykiatrisk hjälp för att bearbeta sina upplevelser.

Läs också:

Olle Castelius, Hans Österman