Svart städning för tre miljarder om året

Många städare åker fast - men hittills inga köpare

NYHETER

Det städas svart i svenska hem för uppskattningsvis tre miljarder kronor om året.

De som jobbar svart åker fast lite då och då.

Men än har ingen fällts för att ha köpt städhjälp utan att betala skatt.

På tisdagen hölls huvudförhandling i Göteborgs tingsrätt i den städhärva som rullats upp under våren.

Sex personer i Göteborg står åtalade för brott mot utlänningslagen sedan de anlitat en städerska som saknade arbetstillstånd i Sverige.

Men de åtalade kan även komma att drabbas av skatterättsliga påföljder.

Och det vore i så fall sannolikt första gången.

Än har nämligen ingen som anlitat svart städhjälp upptaxerats, påförts straffavgift, åtalats eller belagts med straffskatt.

Det uppger Ekot, som gjort en rundringning till landets skattemyndigheter

- Städerskor och städare har vi hittat, men inte de som har anlitat dem, säger skattedirektören Bo Arvidsson i Stockholm till Ekot.

Städerskan avvisades

Ekots reportrar har talat med ett antal tjänstemän på Riksskatteverket som alla har 20-30 år i jobbet. Och ingen av de tillfrågade har hört talas om att någon som anlitat svart städhjälp åkt fast för skattebrott och fått någon påföljd.

Städhärvan i Göteborg omfattar ett stort antal hushåll som anlitat en städerska från Litauen. Kvinnan saknade arbetstillstånd och har nu avvisats från Sverige.

Skattemyndigheten har nu inlett en granskning av de fall som hittills lett till åtal.

– Vi har börjat med det och så får vi se vad det resulterar i så småningom i beslut och eventuella anmälningar, säger Lars Alsäter på skattemyndigheten i Göteborg till Ekot.

Och så här kommenterar finansminister Bosse Ringholm (s) det faktum att tre av fyra läsare som svarat på Dagens fråga under tisdagen uppger att de kan tänka sig att anlita svart städhjälp:

- Jag städar själv, därför att jag föredrar att ta hand om min egen smuts och det rekommenderar jag andra att göra också, säger han.

- De som fuskar bidrar till att vi andra måste betala högre skatt. Det är både osolidariskt och olagligt.

Att anlita en städhjälp utan att betala skatt kan kosta 60-70 kronor i timmen. En städare från en skattebetalande firma kostar runt 300 kronor i timmen.

Vad kan du tänka dig att betala svart för?

TIDIGARE ARTIKLAR:

Fredrik Rundkvist

ARTIKELN HANDLAR OM