Saddams son försvann med Iraks miljarder

Tre långtradare fylldes med en fjärdedel av Iraks pengar

NYHETER

Saddams son försvann med irakiska statens pengar motsvarande nio miljarder kronor.

Det skedde timmarna innan de första bomberna föll över Bagdad.

Han tog sedlar i sån mängd att det tog två timmar att lasta dem på tre långtradare som forslade bort dem.

Qusay Hussein.

Qusay Saddam Hussein är den förre irakiske diktatorns andre son.

Tillsammans med faderns personlige assistent, Abid al-Hamid Mahmood kom han till banken klockan 04.00 den 18 mars med ett brev signerat av Saddam Hussein.

Det var bara några timmar innan de första bomberna exploderade i huvudstaden.

Brevet bemyndigade dem att göra det enorma beslaget, enligt en tjänsteman vid banken som vill vara anonym.

- När du får en order från Saddam Hussein diskuterar du den inte, säger den irakiske tjänstemannen som har en högt uppsatt position i banken.

Det skriver New York Times.

Tog två timmar att lasta

Mängden pengar, ungefär 900 miljoner i amerikanska 100-dollarsedlar och 100-miljoner i euro, var så stor att det tog ett par timmar för flera män att lasta dem. Tre långtradare fylldes med pengar, enligt den irakiske banktjänstemannen. Arbetet blev klart innan de anställda på banken i Bagdads centrum kom till arbetet.

Qusay Hussein och Abid al-Hamid Mahmood försvann med pengarna utan att ge banktjänstemannen några upplysningar om vad pengarna skulle användas till och vart de skulle ta vägen.

Summan de tog ut ifrån banken skulle kunna vara världens största bankrån om det inte skedde på order av mannen som bara hade några timmar kvar som landets mäktigaste.

USA bekräftar beslaget

Miljardbeslaget har blivit bekräftat av en finansrådgivare från USA som arbetar med irakiska finansmän för att bygga upp landets bank- och finanssystem.

Summan, som de tre långtradarna körde bort till en plats som uppenbarligen bara några få i kretsen kring Saddam Hussein vet var den är, motsvarar omkring en fjärdedel av landets tillgångar i hårdvaluta.

Den är dubbelt så stor som de pengar plundrare tagit på olika banker runt om i Irak.

Tillräckligt stor för att räcka till att finansiera uppehället för resterna av Saddam Husseins regering. Flera av de äldre, ledande medlemmarna i den gömmer sig i Bagdad och i Bagdads omgivningar, tror amerikanerna.

En amerikansk överste, Ted Seel, vid de amerikanska specialstyrkorna känner till miljardbeslaget.

Han har fått uppgifter om att enligt amerikanska säkerhetskällor har en långtradarkonvoj kört över den irakiska gränsen in i Syrien.

Vad släpen innehöll visste man inte.

Simone Söderhjelm

ARTIKELN HANDLAR OM