Tv-kända medier kan lösa tre år gammalt kvinnomord

Polisen: De nya uppgifterna är intressanta

NYHETER

FALUN

Hoppet har ökat om att ett snart tre år gammalt mord i Falun kan klaras upp.

Två kvinnor, så kallade medier, har lämnat nya uppgifter om mordet som bedöms som intressanta.

För första gången har polisen i Dalarna använt sig av så kallade medier för att få information om ett ouppklarat våldsbrott.

I höstas spelade Kanal 5 in ett avsnitt i sin tv-serie Förnimmelse av mord. I programmet, som sändes i söndags kväll, medverkade två kvinnor som säger sig ha förmågan att få kontakt med döda. De fick se ett porträtt av en 31-årig kvinna som hittades mördad natten till den 4 juni 2000 i centrala Falun. Med hjälp av fotot berättade kvinnorna detaljer om mordet och om gärningsmannen.

Sedan i höstas har Falupolisens mordutredare regelbundet pratat med de båda kvinnorna. Polisinspektör Paul Granholm säger att han först var skeptisk till kvinnorna men han har ändrat sig efter det att de berättat detaljer som bara utredarna kan känna till.

- Kvinnorna har också lämnat uppgifter kring mordet som vi inte kände till tidigare och som är intressanta, säger Paul Granholm till TT.

Han vill inte avslöja vilka uppgifterna är och betonar att de ännu inte inneburit något genombrott i utredningen.

Polisen har totalt ett 40-tal uppslag att bearbeta och efter tv-programmet i söndags har utredarna fått in ytterligare tips. Flera av dessa pekar ut tänkbara mördare.

Paul Granholm bedömer inte att några av tipsen är direkt avgörande men är optimistisk och tror att lösningen kan finnas i det digra utredningsmaterialet.

- Det känns som att vi kommer att lösa det här mordet, säger han.

Den 31-åriga kvinnan hade besökt en restaurang i Falun och var på väg hem när hon mötte sin mördare. En 46-årig man satt en kortare tid häktad misstänkt för mordet men kunde senare avföras från utredningen.

Kjell Rynhag/TT