G8-möte varnar för terrorattacker

Fransk minister: ”al-Qaida kan slå till med massförstörelsevapen”

Foto: AP
Konflikten mellan Frankrike och USA före kriget i Irak verkade i dag vara glömd. Från vänster franske justitieministern Dominique Perben och inrikesminister Nicolas Sarkozy i glatt samspråk med USA:s justitieminister John Ashcroft.
NYHETER

Terrornätverket al-Qaida har flyttat sina baser till Georgien och Tjetjenien.

Och sovande celler – agenter redo att slå till – finns runt om i världen.

Det slog världens ledande justitie- och inrikesministrar fast vid ett G8-möte i Paris i dag.

När justitie- och inrikesministrar från världens åtta ledande nationer träffades på tisdagen stod kriget mot terrorismen högt på agendan. De bedömer att hotet är lika stort som tidigare – och varnar för framtida attacker med massförstörelsevapen.

Farhågan är nu att al-Qaida ska använda biologiska-, kemiska- eller kärnvapen. Men några mer precisa uppgifter om varför man fruktar detta gavs inte.

Finansieringen av internationell terrorism

Länderna ska dock öka det internationella samarbetet för att undvika nya attacker. Beslut fattades om samarbeten för att komma åt finansieringen av den internationella terrorismen och för att arbetet mellan ländernas polis och underrättelsetjänster ska stärkas.

I ett uttalande – som citeras av AP – skriver ministrarna:

– Hotet från nätverket al-Qaida är fortsatt allvarligt. Trots att merparten av deras baser i Afghanistan har eliminerats så verkar de ha återupptagit verksamheten på andra platser.

I uttalandet sades inte var man al-Qaida har flyttat, men den franske inrikesministern Nicolas Sarkozy preciserade misstankarna. Till brittiska tidningen Independet sa han att de flyttat till de forna Sovjetrepublikerna Tjetjenien och Georgien.

”Terrorhotet verkligt och närvarande

– Vi räknar inte med att sänka garden än på ett bra tag. Alla G8-länderna gör en liknande analys. Terrorhotet är verkligt och närvarande, sa Sarkozy efter mötet.

I sitt uttalande slog ministrarna dock fast att al-Qaida skakats av de senaste veckornas hårda kampanj. Minst tio misstänkta al-Qaidamän har gripits i Pakistan och bland dem finn s utpekade toppmannen Waleed Mohammed Bin Attash.

Nicolas Sarkozy säger att al-Qaida omorganiserats. Enligt AP misstänker ministrarna att terrornätverket fortfarande har ett stort antal agenter – delar av sovande celler – redo att slå till när som helst.

Mattias Lundell