Saddam uppmanar till hemlig strid på nytt band

NYHETER

NEW YORK

Ännu ett bandat tal från Saddam Hussein har dykt upp i Bagdad.

En trött, hostande röst uppmanar det irakiska folket att stå enade mot ockupanterna.

- Vi måste gå tillbaka till det hemliga sätt att strida som vi började våra liv med.

Saddam.

Enligt de två nervösa irakiska män som överlämnade bandet till den australiska tidningen Sydney Morning Herald, efter att ha misslyckats med att kontakta satellitkanalen al-Jazira, är inspelningen gjord för tre dagar sedan.

För första gången konstaterar där Saddam, om det är han, att ockupationen är ett faktum.

- Jag vill inte tala om ockupationen och varför och hur. I stället tänker jag fokusera på hur vi ska stå upp mot dessa angripare och sparka ut dem från Irak, säger rösten och gör en paus för att hosta.

"Sparka ut fiender"

- Vi måste gå tillbaka till det hemliga sätt att strida som vi började våra liv med.

- Genom dessa hemliga medel talar jag till er inifrån Stora Irak och jag säger till er att den stora uppgiften för er - arab och kurd, shia och sunni, muslim och kristen - för hela det irakiska folket av alla religioner - är att sparka fienden ur landet.

Sydney Morning Herald har talat med ett dussintal irakier för att få bekräftat att rösten tillhör Iraks störtade president.

Har pratat tidigare

En överväldigande majoritet säger att rösten och retoriken är mycket lik, eller identisk, med Husseins.

- Jag har lämnat meddelanden tidigare. Några av dem var av min röst och några var riktade till massmedia, men vi vet och ni vet mycket väl att massmedia i hela världen är kontrollerade av sionister, och speciellt av deras huvudkvarter i Vita huset.

Fredrik Virtanen