Tv:s medium ger polisen nytt hopp att lösa mordet

1 av 3
utredningen går framåt Pernilla Hellgrens mördare ska bo i ett rött funkishus nära vatten enligt medierna. Polisen har redan sökt efter ett sådant hus.
NYHETER

Mordet på Pernilla Hellgren, 31, kan bli det första att klaras upp tack vare klärvoajanta medier.

Gärningsmannen ska bo i ett rött hus nära vatten.

- Jag tror att vi kommer att lösa det, säger kriminalinspektör Paul Granholm.

När Kanal 5 spelade in ett avsnitt i serien "Förnimmelse av mord" fick polisens utredare i Falun ta del av materialet. Efter det ökade hoppet att mordet på 31-åriga Pernilla Hellgren ska bli uppklarat.

Pernilla ströps till döds en sommarnatt för tre år sedan. Hon hittades naken i ett skogsparti nära en gångtunnel i Falun. Kläderna var utspridda, väskan tömd och plånboken och filofaxen saknades.

Dessa detaljer är sedan länge kända.

Visste om detaljer

Men det visade sig att medierna Lena och Jessica visste saker som de inte borde. Båda kvinnorna presenterade detaljer om mordet som enbart polisen ska känna till.

- Uppgifterna var intressanta, även om ingenting varit avgörande för fallet, säger kriminalinspektör Paul Granholm.

Exempel på sådan hittills okänd information är när Jessica med stor inlevelse berättar i programmet hur Pernilla fått en kraftig smäll i ryggen, störtat mot marken och landat mot vänster axel.

Mediernas uppgifter väckte polisens nyfikenhet.

Utredarna beslöt sig för att söka upp Jessica i Stockholm.

- Jag förväntar mig inte att medier ska kunna säga vem som är mördaren. Däremot kan de bidra med en pusselbit som kan hjälpa till att lösa mordet, säger Paul Granholm.

Den avgörande pusselbiten kan vara ett rött, fyrkantigt, funkisliknande hus, där medierna uppger att mördaren ska bo. Huset ligger i närheten av vatten och en väg och inte långt från mordplatsen. Kanske i trakten kring Malung, enligt Jessica.

Polisen har redan sökt efter ett sådant hus i omgivningen där Pernilla mördades.

Lämnade DNA-spår

- Vi har ännu inte hittat något. Men vi kommer att leta vidare inom ett större område den här veckan, säger Paul Granholm.

Avgörande i utredningen är att mördaren lämnade DNA-spår på ett av Pernillas klädesplagg. Det innebär att mördaren utan problem kan bindas till brottet - om han hittas.

Utredningen går framåt Pernilla Hellgrens mördare ska bo i ett rött funkishus nära vatten enligt medierna. Polisen har redan sökt efter ett sånt hus. Foto: PRIVAT

Camilla Norström

ARTIKELN HANDLAR OM