SL-toppar på ny konferens

Aftonbladets utsända hittade utskällda ledningen – i Madrid

NYHETER

MADRID

SL-chefen Gunnar Schön är skakad när Aftonbladet träffar honom på fyrstjärniga hotell Melia Castilla i Madrid.

Resan till Spanien för elva personer från SL kostar 376 994 kronor.

– Vi har nog tyvärr inte lyckats leva upp till våra riktlinjer när det gäller resor, säger han.

Foto: mattias carlsson
väljer metron i madrid Trots kritiken mot SL för dyra konferensresor fortsätter ledningen att besöka utlandet. I går var Maria Wallhager (fp), andra vice ordförande i SL:s styrelse, vd Gunnar Schön och trafiklandstingsrådet Anna Berger Kettner (s) i Madrid på en konferens. När de skulle åta sen middag åkte de med tunnelbanan.

Han och tio andra från SL är i Madrid för en fyra dagars konferens om kollektivtrafik när Aftonbladet träffar honom.

Varför använder SL skattemedel till lyxresor?

– Mycket av det som kommit fram är överdrivet och måste sättas i sitt rätta sammanhang. Vid de revisioner som görs en gång om året har man inte hittat några fel. Man måste också sätta resorna till vad vi gör.

Men ni åker ibland affärs-klass på flygen när det kunnat undvikas?

– Jo, det kanske är så att vi i några fall inte rest så kostnadseffektivt vi kunnat. Det kan ha funnits billigare alternativ. Det ska vi nu se över.

”Låter oss inte bjudas”

Vem är ansvarig för de dyra utlandsresorna?

– Alla utlandsresor ska godkännas av mig. Jag har också sagt nej ibland. Men när det gäller bokningar av hotell och biljetter är det uppenbarligen skäl att se till att rutinerna förändras. Där har jag inte kontrollerat kostnaden.

Vad kommer detta att innebära?

– Vi kommer inte att resa mindre. Vi har många leverantörer utomlands som måste besökas. Men vi kommer att bli mer kostnadsmedvetna.

Blir ni ofta bjudna utomlands?

– Vi betalar alltid för våra resor och vårt uppehälle när vi är på affärsresor. Vi kan inte tillåta oss att bli bjudna av dem vi gör affärer med. Då hamnar vi lätt i en mutsituation.

Varför bodde du på det femstjärniga lyxhotellet The Plaza i New York?

– Det hotellet hade bokats av våra amerikanska affärspartner.

– När jag kom fram och såg vad det var för hotell och vilken prisklass det låg i var det för sent att ändra. Men det är enda gången jag bott där. Vad jag vet har Elwe Nilsson bott där två gånger.

Väljer billigare hotell

– När vi är i New York nu bor vi på helt andra hotell som ligger i prisklassen 160-170 dollar natten.

Varför reser ni så ofta till New York?

– För att genomföra finansieringstransaktioner. Vid dessa är det nödvändigt att vi är på plats i New York för att skriva avtalen. Förra årets transaktioner var värda 300 miljoner i besparingar för SL.

Resan kostade 376 994 kr

Varför åkte du och den avgående styrelseordföranden

Elwe Nilsson (m) till Paris och London för 40 000 kronor i höstas?

– Vi gjorde en gemensam resa till Connex i samband med att vi avslutade en stor affär med dem. SL hade förlängt Connex avtal och vissa frågor behövde klaras ut och det gick bara vid personliga möten. Det var en affär som var värd 500 miljoner kronor.

Aftonbladet har gjort en granskning som visar att resan till Madrid för elva personer kostar 376 994 kronor, plus moms. Är den värd det?

– Ja, vi gör den bedömningen. Det erfarenhetsutbyte som finns här är mycket viktigt för Stockholms lokaltrafik.

I dag är ämnet för konferensen trängselavgifter. Bland annat ska erfarenheter från London förmedlas.

”Vi betalar själva”

Efter mötet med Aftonbladet ska Gunnar Schön ut för att äta en sen middag tillsammans med de båda politiskt tillsatta styrelseledamöterna som också är med på konferensen: SL:s ordförande Anna Berger Kettner (s) och SL:s andre vice ordförande Maria Wallhager (fp).

Resan till restaurangen sker med metron.

– Vi ska gå till en enkel restaurang vi blivit rekommenderade. Den ska inte vara dyrare än McDonalds, säger Anna Berger Kettner och tillägger:

– Vi betalar naturligtvis själva. Det gör vi alltid.

Avslöjandet av SL-chefernas spritfester, dyra resor i affärsklass och femstjärniga hotellvanor slog ner som en bomb i går. I dag tvår SL-ledningen och politikerna i styrelsen sina händer. – Vi har inte haft orgier, säger SL:s ekonomichef Lennart Hallgren när Aftonbladet möter honom på flygplatsen i New York. – Jag är bestört och upprörd, säger trafiklandstingsrådet Anna Berger Kettner (s). Men resandet fortsätter. I går befann sig SL-ledningen med vd Gunnar Schön, styrelseordföranden Anna Berger Kettner och förre ordföranden Elwe Nilsson i Madrid – på konferens.

Thomas Gustafsson