SL-ordföranden: Jag är jätteledsen för det här

– men Anna Berger Kettner anser att hon är oskyldig

NYHETER

SL:s styrelseordförande är bestört över lyxresorna.

Men själv hävdar trafiklandstingsrådet Anna Berger Kettner (s) att hon är oskyldig.

- Besluten har fattats på tjänstemannanivå, säger hon.

Foto: MATTIAS CARLSSON
Trafiklandstingsrådet Anna Berger Kettner (s).

Det är en mycket bedrövad Anna Berger Kettner som svarar på Aftonbladets frågor.

- Jag känner mig jätteledsen över det som skrivits. Det är extra beklämmande att det uppdagas just nu när resenärernas förtroende för SL börjat återställas, säger trafiklandstingsrådet och SL-ordföranden.

Hon befinner sig på konferensresa i Spanien tillsammans med SL:s vd Gunnar Schön och flera andra höga SL-chefer.

- Vartannat år träffas företrädare för kollektivtrafik i hela världen. I år handlar det om konsten att samordna trafik mellan olika trafikslag, säger hon.

"Strama åt reglerna"

Hur har ni rest?

- För mig är det självklart att åka ekonomiklass. Vad de andra har för biljetter vet jag inte.

Enligt henne är det den tidigare styrelsen, med moderaten Elwe Nilsson i spetsen, som bär ansvaret för de lyxiga resorna som skattebetalarna tvingats stå för.

- Det är ingen hemlighet att SL har behövt strama åt sitt regelsystem för den här typen av resor. Det har vi också arbetat med från den dag vi tog över, säger hon.

Så samtidigt som reglerna skärptes åkte Gunnar Schön och Elwe Nilsson till Paris för att säga "hej då" till Connex och Keolis?

- Jag hade ingen aning om att den resan genomfördes. Styrelsen har inte fått någon information och beslutet har fattats på tjänstemannanivå.

Det innebär att SL:s vd Gunnar Schön beslutat om de ifrågasatta resorna. Trots detta har Anna Berger Kettner förtroende för honom.

- Det kan finnas förklaringar som inte kommit fram ännu, säger hon.

Flera är upprörda

Aftonbladet har ringt alla ledamöter i SL:s styrelse. De flesta är upprörda över uppgifterna.

Vänsterpartisten Kerstin Pettersson är den enda i majoriteten som anser att den nya styrelsen måste ta på sig en del av skulden:

- Presidiet (ordförande, vice ordförande samt andre vice ordförande) har ett stort ansvar.

Från borgerligt håll riktar Hans-Erik Malmros (m) kritik mot att Anna Berger Kettner skyller på den tidigare majoriteten:

- Märkligt att hon kritiserar de tidigare resorna när hon tar med sig sin politiske sekreterare till Madrid utan att det finns några beslut om detta.

Enligt honom var det också socialdemokraterna som ansåg att de nya reglerna för resor inom SL bara skulle omfatta de förtroendevalda.

Olle Castelius