Här går chefen till motattack

Lennart Hallgren: Vi har inte haft orgier

1 av 2 | Foto: pontus höök
TAPPAR HUMÖRET När SL:s ekonomichef Lennart Hallgren möts av svenska journalister vid ankomsten till New York blir han ilsken. Han försöker knuffa undan TV 4:s kamerateam och utbrister: "Det här är löjligt, löjligt. Lägg av." Sedan går Hallgren till motangrepp mot avslöjandena om SL-ledningens lyxliv.
NYHETER

NEWARK

Först slår han mot kamerorna.

Sedan slår Lennart Hallgren ifrån sig.

- Vi har inte haft några orgier, säger SL:s ekonomichef efter business class-resan till New York i går.

När Lennart Hallgren får syn på Aftonbladet och ett team från TV4 säger han omedelbart.

- Det här är löjligt, löjligt.

Sedan sätter han upp händerna mot tv-kameran:

- Lägg av.

"Det sparade pengar"

Strax lugnar SL:s ekonomichef ner sig.

Lennart Hallgren förelår att vi ses på hans hotell Fitzpatrick på Lexington Avenue. Det kostar 1 800 kronor (215 dollar) per natt, ett normalpris för Manhattan.

Han anser att Svenska Dagbladet ägnat sig åt rena skandalskriverierna.

- Det framstår som vi haft orgier på skattebetalarnas bekostnad. Det är osakligt, vinklat och orättvist.

Lennart Hallgren påpekar att SL förra året hade en omsättning på åtta miljarder kronor, medan kostnaden för resor och representation var 6, 7 miljoner, varav 4, 7 miljoner var resor.

- Man måste sätta det i relation. Man måste också se vad vi åstadkommit. Vi gjorde oerhört många nya satsningar förra året och för att sänka kostnaden för finansieringen gjorde jag ovanligt många resor. De sparade pengar åt SL.

Varför bodde du på lyxhotellet The Plaza för 330 dollar natten vid två tillfällen?

- Det var våra rådgivare som bokade in oss där. Det ser mycket ut, men i snitt har jag bott för cirka 200 dollar per natt i New York. Det är vad det kostar.

Varför flyger du ständigt busi-nessklass?

- Det gör jag inte alltid. Ofta blir det businessclass, eftersom möten är inbokade kort tid i förväg och kanske måste ombokas. Då går det inte att åka ekonomiklass.

"Vi har fått beröm"

Visst gör det det, nästan alltid.

- Det var inte den informationen jag fick. Sedan är det så att vi måste se till komforten och reslängden. Det går inte att ta en resa som tar mycket längre tid när jag ska arbeta.

De 66 000 kronor som SL betalade för tomma hotellrum ska Hallgren, nu när han informerats om det, kräva tillbaka från de amerikanska partner som inte kom.

Festerna på Vasamuseet och på M/S Vaxö för 80 000 kronor står han för.

- Det hör till att man använder finansiella medel intjänade i långvariga affärer till ett closing event.

Hallgren, som tjänar 800000 om året, säger att han nu beordrat en extra redovisning av händelserna, men är säker på att revisorerna inte kommer att klandra SL.

- Vi har fått beröm från våra revisorer.

"Reser sällan privat"

Resan till New York i går var betald med Eurobonuspoäng intjänade på hans guldkort - den första gången det skett sedan han fick kortet 1986.

En märklig slump som sammanfaller med

Svenskans granskning?

- Det har inte gått tidigare. Den enda gång jag i övrigt använt poängen var förra året vid en privatresa och den har jag inte hunnit ta upp i deklarationen.

Fredrik Virtanen