20-årige pappan godtar domen för babymisshandel

Fallet tas inte upp i hovrätten

NYHETER

SUNDSVALL

En 20-årig pappa får tre års fängelse för grov misshandel av sin då sex veckor gamla baby.

På torsdagen skulle den uppmärksammade babymisshandeln åter ha behandlats inför rätta, men rättegången i hovrätten i Sundsvall blir aldrig av.

- Den unga pappan orkar inte gå igenom en ny rättegång, därför har han dragit tillbaka sin överklagan från hovrätten, säger 20-åringens advokat Lars Lindblom till TT.

På torsdagen skulle 20-åringen ha infunnit sig hos Hovrätten för Nedre Norrland i Sundsvall, men den rättegången ställs nu in.

- Det här betyder inte att min klient erkänner att han gjort sig skyldig till misshandel av sin baby. Han förklarade för mig att han inte orkade med en ny rättegång med allt vad det innebär av press och stress, säger Lars Lindblom.

Livshotande skallskador

Det var i början av januari som två 19-åriga föräldrar sökte upp akuten på Sundsvalls sjukhus med en svårt skadad sex veckors baby.

Den lilla flickan var knappt vid medvetande och hade livshotande skador i huvudet. Läkarna fann även att flickan hade skador och frakturer på ben, armar och revben. Skadorna bedömdes så allvarliga att den lilla flickan flögs med ambulanshelikopter från Sundsvall till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Båda föräldrarna åtalades misstänkta för grov misshandel. Åtalet och rättegången i Sundsvalls tingsrätt väckte stor uppmärksamhet följdes av intensiv mediebevakning.

Tre års fängelse

Sundsvalls tingsrätt dömde pappan till tre års fängelse för att ha orsakat de svåra skallskadorna på sin då sex veckor gamla dotter. Han dömdes även att betala 190 000 kronor i skadestånd till sin dotter. En dom som nu är fastställd eftersom pappan dragit tillbaka sin överklagan av domen.

Såväl pappan som mamman undgick straff för de skador som flickan fått på armar, ben och revben eftersom det inte gick att fastställa vem som hade orsakat skadorna och när det skulle ha skett. Tingsrätten konstaterade dock att skadorna tillfogats barnet genom yttre våld.

Mamman dömdes dock till dagsböter eftersom hon medgivit att hon nypt sin dotter i kinden så att blåmärke uppstått.

Tvångsplacerad i fosterhem

- Den lilla flickan fick ingen bra start i sitt liv. Läkarna vet ännu inte om hon kommer att få några allvarliga men av skadorna. Läkarna har konstaterat att hon inte har full rörlighet i höger sida, i övrigt är det svårt att avgöra om det blir några bestående men, men förhoppningsvis blir de lindriga, säger den nu fem månader gamla flickans juridiska ombud advokat Hans-Erik Andersson.

Flickan har lämnat sjukhuset och är sedan flera månader tillbaka tvångsplacerad hos en fosterfamilj.

Mamman har begärt att få tillbaka vårdnaden, men länsrätten i Västernorrland har avslagit mammans begäran.

Ove Byström/TT