SR-ordförande anklagas för lögn

”Hon kände till avtalet med Berner sedan tidigare”

NYHETER

Sveriges Radios styrelseordförande Marika Ehrenkrona kände till innehållet i avtalet med den påtänkte vd:n Joachim Berner sedan tidigare.

Samma avtal som hon därefter kritiserat.

Det hävdar Jörgen Bjerndell, vd för Sveriges Radios arbetsgivarorganisation, SRAO.

Avtalet ger den tilltänkte men aldrig tillträdde vd:n Joachim Berner en fallskärm på 135 000 kronor i månaden i två år. 3,2 miljoner kronor i ersättning, således, utan att han ens tillträtt tjänsten.

– Jag tycker förlikningen är på för hög nivå, sa styrelseordföranden Marika Ehrenkrona när uppgörelsen offentliggjordes på tisdagskvällen.

Men i själva verket var det hon som godkände avtalet långt tidigare.

– Förslaget till uppgörelse drogs i styrelsen den 10:e april. Då fanns inget som var underskrivet, säger Marika Ehrenkrona till aftonbladet.se på onsdagen.

Och hon står fast vid att avtalet är för högt:

– Ja, det tycker jag fortfarande. Och det är nåt som jag framfört till Jörgen Bjerndell. Det har varit en inställning som fler än jag har haft i styrelsen.

Men kunde inte du som styrelsens ordförande sett till att det blev en lägre ersättningsnivå?

– Ersättningsnivån är nåt som juristerna bedömer, inte jag. Däremot var det angeläget för styrelsen att vi skötte avvecklingen korrekt och snyggt.

Kommer du att sitta kvar?

– Alla de där frågorna svarade jag på igår.

"En efterkonstruktion"

Avtalet skrevs av Jörgen Bjerndell, vd för Sveriges Radios arbetsgivarorganisation SRAO. Han skrev det på uppdrag av Ehrenkrona.

Enligt Bjerndell hade ett anställningsförhållande uppstått genom det sätt som SR agerat mot Berner. Styrelsen hade gett intryck att allt var klart.

– När vi satt här den 10:e april så var Marika Ehrenkrona mycket noga med att hon tyckte det var helt rimligt och rätt att vi skulle hålla den ram för ersättning som fanns i hans avtal, säger Jörgen Bjerndell till aftonbladet.se.

– När hon nu hävdar att avtalet är lite för högt så är det en efterkonstruktion, en anpassning till dagens situation, säger han.

Varför skulle hon göra det?

– På nåt sätt låter det bättre att kunna hävda att vi på nåt sätt tecknat en uppgörelse som hon inte riktigt ställer sig bakom men var tvingad att godkänna. Så är inte fallet.

Läs Berners avtal

Tidigare artiklar:

Fredrik Rundkvist

ARTIKELN HANDLAR OM