Porr i 3G-mobiler stoppas

Telia Sonera, Tele2 och Vodafone inför nya etiska regler

NYHETER

Porrbolag som hoppats kunna sälja sina tjänster direkt till kunderna via 3G-telefoner kommer att bli besvikna.

I nya etiska regler har de tre stora operatörerna Telia Sonera, Tele2 och Vodafone enats om att inte släppa igenom porrtjänster i sina nät.

– Poängen för porrindustrin har varit att kunna debitera kunderna direkt genom telefonräkningen, men nu stoppas den möjligheten, säger Joakim Rolander, jurist för Etiska rådet för betaltjänster (ERB), till TT.

ERB skapades för att skapa etiska regler för marknadsföring och innehåll av 071-nummer. Än i dag lider branschen av det dåliga rykte de numren fick i början av 90-talet och den flora sextjänster som såldes den vägen.

Porr hotar 3G-marknad

– Vi vill inte se en upprepning av den utvecklingen när 3G-marknaden kommer igång, säger Joakim Rolander.

Regelverket har flera gånger uppdaterats i takt med att den tekniska utvecklingen skapat nya möjligheter.

Flera gånger har företag som brutit mot reglerna stängts av. Senast gällde det ett företag som kopplade om kundens telefonuppkopplade internetuppkoppling till en dyr betaltjänst, utan att kunden hade en rimlig chans att inse vad som hände innan telefonräkningen damp ner.

Från och med onsdagen gäller nya regler som också ska tillämpas på betaltjänster inom 3G-området.

Avstängd

Företag som vill sälja 3G-tjänster via någon av operatörerna och därmed också kunna ta betalt genom operatörens telefonräkning, måste skriva på de etiska regler som gäller för till exempel marknadsföringen.

Reglerna hanterar hur information om kostnader ska presenteras, reklam får inte rikta sig till barn och man får heller inte göra reklam för sexuella tjänster. Ett företag som bryter mot de etiska reglerna riskerar att bli avstängt.

– Eftersom det är operatören som har kunderna hos sig, innebär det ett hårt slag mot det företag som stängs av. De klarar inte av att sköta fakturering på egen hand och det är dessutom tveksamt om de kan åstadkomma juridiskt hållbara betalmetoder, säger Joakim Rolander.

Anders Lignell/TT