Två anhållna misstänkta för sprängkupp i Jämtland

NYHETER

SUNDSVALL

Sprängkuppen mot Föreningssparbanken i Brunflo och bombattentatet mot polishuset i Östersund är på väg att klaras upp.

Två män 20 och 30 år gamla har gripits i Stockholmsområdet.

På tisdagsförmiddagen greps två män i Stockholmsområdet. De sitter anhållna skäligen misstänkta för bankboxsprängningen och sprängattentatet mot polishuset.

-De båda kommer sannolikt att häktas någon av de närmaste dagarna. De båda misstänkta är hemmahörande i Stockholm och har viss anknytning till Jämtland, säger Jämtlandspolisens presstalesman Åke Mortaigne.

Det är poliser och åklagare i Östersund som kommer att sköta brottsutredningen.

Bankbox sprängdes

Det var natten mot den 28 februari som en misstänkt bomb upptäcktes utanför polishusets entré i Östersund.

Innan polisen hunnit oskadliggöra bomben i centrala Östersund small det rejält i Brunflo, någon mil utanför Östersund.

Det var bankboxen i Föreningssparbankens lokaler som sprängts. Skadorna blev omfattande vid explosionen, men ingen person skadades.

Explosionen blev kraftigare än vad rånarna tänkt sig och de tog snabbt till flykten utan att ha kommit över något byte. Bankens övervakningskameror avslöjade att det var beväpnade och maskerade män som utfört sprängningen.

Polishusets entré skadades svårt senare under dagen i explosionen som följde när polisen tvingades skjuta sönder den bomb som placerats vid polishusets entré.

Spåren efter rånarna slutade vid den flyktbil som hittades utbränd i Lit utanför Östersund.

Kan ha begått flera brott

Polisen i Jämtland har tillsammans med poliser från kriminalpolisens spaningsrotel i Stockholm deltagit vid gripandet av de två misstänkta gärningsmännen och vid de husrannsakningar som genomförts på flera håll i Stockholmsområdet.

Polisen utesluter inte att fler personer är inblandade i de brott som begåtts i Östersund.

På flera håll i landet har liknande sprängkupper riktats mot bankernas uttagsautomater, bland annat i Åre, Västerås, Gävle och i Ekerö.

-De båda som sitter anhållna är kända av polisen sedan tidigare och det är polisens spaningsinsatser som gett resultat så att de kunnat gripas. De fortsatta förhören och förundersökningen får visa om det finns något samband mellan de olika brotten, säger Åke Mortaigne vid Jämtlandspolisen.

Ove Byström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM