Fritt fram för svart städhjälp

Fusk under 38 600 kr är riskfritt

NYHETER

Att anlita svart städhjälp i hemmet är nästan helt riskfritt.

Först när det handlar om summor över 38 600 kronor betraktas skattefusket som brottsligt.

Foto: BENGT KULÉN
HÄR BOR FAMILJERNA En gigantisk polisutredning pågår nu i Göteborg mot rika och kända medborgare. Familjerna bor i stadens mest exklusiva områden, till exempel Vasastan.

Att fuska med skatten är ett brott som ska gå vidare från skattemyndigheten till åklagare. Men för att inte åklagarna ska drunkna i ärenden finns en överenskommelse mellan riksåklagaren och Riksskatteverket att fusk under ett basbelopp, 38 600 kronor, inte behöver anmälas. När det gäller privat svart städhjälp rör det sig oftast om belopp långt under den summan.

- Det är inte bra att det är så här, säger Lars Altsäter, chef för ekosektionen på skattemyndigheten i Göteborg.

En rättslig påföljd skulle betyda mycket för att förebygga den här sortens brott, menar han.

Omöjligt att bevisa

Lars Altsäter tänker nu gå igenom ärenden som kommit fram genom den så kallade städhärvan i Göteborg. Det svarta arbetet upptäcktes genom att det utfördes av utländska kvinnor utan arbetstillstånd.

För det mesta är svart städhjälp nästan omöjlig att bevisa.

- Betalningen sker oftast kontant och ingen av de inblandade är intresserad av kvitton.

Om han kommer att lämna över ärendena till åklagare eller inte kan han inte säga. Men om fusket kan bevisas får familjerna betala in både skatt och skattetillägg - en straffavgift.

Hittills har Lars Altsäter aldrig varit med om att någon som anlitat svart privat städhjälp fått betala skattetillägg.

Kammaråklagare Lena Medelius, som samordnar åtalen i den stora städhärvan, tror inte att några åtal om skattebrott kommer att väckas i den här omgången. Hittills handlar det bara om brott mot utlänningslagen.

- Vi handlägger inte skattebrott här hos oss. I så fall måste det vara två åklagare på varje mål. Men det är intressant, och det är möjligt att jag tar en kontakt med skattemyndigheten, säger hon.

Helena Löfving

ARTIKELN HANDLAR OM