SL:s VD avgår

Middagar och lyxhotell blev hans fall

NYHETER

Förtroendet var borta.

SL:s hårt kritiserade vd Gunnar Schön avgår.

– Jag har gjort ett himla stort misstag, säger han.

När SL:s ordförande Anna Berner natten till i dag meddelade att hon inte längre hade förtroende för sin vd var loppet kört. Gunnar Schön lämnar sin post.

– Men jag kan inte förklara vad som hänt, säger han till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Men slöseriet med skattebetalarnas pengar kan ändå stå Gunnar Schön och de andra SL-cheferna dyrt. De kan tvingas att själva betala för sina lyxresor. Förra året följde Gunnars Schöns hustru med honom till Reykjavikm, och detta mörkades till att börja med i redovisningen, skriver Svenska Dagbladet. Paret bodde på ett av de bättre hotellen i Reykjavik. Resan kostade totalt 40 000 kronor.

Fyra dagars resa

Resan till Reykjavik varade i fyra dagar, varav en dag var konferens. Även SL:s strategiska planerare och en kanslichef var med på resan.

Jurister från skattemyndigheten ska nu granska om SL-topparnas arbetsresor i själva verket var förtäckta nöjesresor.

Skattemyndigheten vill inte bekräfta att granskningen kommer att ske men konstaterar att det på flera punkter finns sådant som verkar tveksamt.

– Det låter som nöjesresor, säger Henrik Lund på skattemyndighetens juridiska avdelning till SvD.

Granskningen kan sluta med en skattesmäll bland annat för vd Gunnar Schön och SL:s förre ordförande Elwe Nilsson. De tillbringade fyra dagar i London och Paris för ett två timmar långt möte. Resan kostade skattebetalarna 40 000 kronor. Cheferna hann med middagar och museibesök, och de bodde på lyxhotell.

– Det var arbetsresor. Vi pratade väldigt mycket, har SL-cheferna tidigare sagt.

Risk att resor granskas

För Gunnar Schöns del är det stor risk att även resan till Reykjavik med hustrun blir granskad och förmånsbeskattad. Det kan innebära att cheferna som mest får betala tillbaka hälften av reseförmånen. Onödiga resor är något som skattemyndigheten ofta granskar vid sina revisioner. Ibland kan den anställde tvingas räkna resan som en bonus och betala tillbaka hela.

Gårdagens artiklar:

Annika Sohlander, Gunnar Svensson