Terroristerna är inte borta – de tar en paus

NYHETER

Inte på 30 år har så få terrordåd begåtts.

Ett på ytan bra betyg åt kriget mot terrorism.

Men terroristerna är inte borta – de har bara tagit en paus.

Än är det alldeles för tidigt att blåsa faran över.

Antalet terrordåd har minskat kraftigt – samtidigt som hotet från terrorismen utmålas som större än någon gång tidigare.

Chefen för USA:s terroristbekämpning, ambassadören Cofer Black, försökte i går förklara varför när han presenterade den årliga sammanställningen av terrorismen i världen – sedd med USA:s ögon.

Huvudorsaken är USA:s och övriga världens offensiv mot terroristerna.

Säkerheten har höjts dramatiskt. 3 000 misstänkta terrorister har fängslats runt om i världen. 121 miljoner av deras tillgångar har frusits.

– Vi är jägarna, terroristerna är de jagade, som Cofer uttrycker det.

– Vi är framgångsrika.

En beskrivning som inte går att invända emot.

Däremot visar rapporten att den allra största förklaringen till nedgången i antalet terrordåd är långt färre bombdåd mot oljepipelines i Colombia. Knappast där USA satt in sina resurser.

Kostar en miljon

Lika intressanta är de saker som inte står i Cofers rapport. Som hur mycket pengar terroristerna fortfarande har tillgängliga.

Enligt en FN-rapport disponerar al-Qaida fortfarande 300 miljoner kronor.

Då ska man veta att inte många terrordåd kostar mer än en halv miljon till en miljon kronor att genomföra.

USA har inte lyckats knäcka det informella systemet för penningöverföringar som kallas Havalas. Det sker helt utanför ländernas ordinarie banksystem och utan dokumentation som går att spåra.

Vart har terroristerna tagit vägen? Några har dödats, andra gripits men många är fortfarande på fri fot.

Tar år att planera

Att vi inte fått se något spektakulärt terrordåd efter den 11 september betyder inte att al-Qaida är besegrat.

Cofer erkänner själv att ingen av bin Ladins större attacker tagit mindre än ett och ett halvt år att planera. Vissa hela fem år.

Även om terroristerna just nu tvingats nöja sig med småskaliga och mer hafsigt planerade attacker kan det med andra ord finnas större planer.

Rapporten nämner inte heller med ett ord vilken påverkan krigen mot Afghanistan och Irak får på terrorismen framöver. Åtminstone på kort sikt har konflikterna varit plantskolor för nya självmords-piloter.

Fem nya terrororganisationer finns med på årets lista.

Men de utpekade länderna är desamma som tidigare: Nordkorea, Iran, Libyen, Sudan, Syrien, Kuba och sedan några veckor avförda Irak.

Iran ligger illa till

Om listan är en fingervisning om USA:s nästa mål ligger Iran illa till. Landet pekas ut som den mest aktiva statssponsorn av terrorism.

Iran påstås både finansiera terrordåd och fungera som fristad och träningsläger åt framför allt palestinska terrorister.

Både USA och Iran har all anledning att börja oroa sig.

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM